Máte rádi karbanátky? Vyzkoušejte ty bez masa, jen z červené čočky. A nebudete litovat

Čočkové karbanátky podle Zuzky Plíškové
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.

Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované vepřového masa, energeticky velmi vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu. Ze stejných směsí lze tvořit sekanou, která je po upečení v troubě také méně kalorická než klasické smažené karbanátky.

Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor anebo s pečivem. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.

A co budete potřebovat na vegetariánské karbanátky z červené čočky?

200 g loupané červené čočky
1 vejce
1 mrkev
2 lžíce nakrájeného pórku
1 lžička kari
2 stroužky česneku
1 lžička petrželky
4 - 5 lžic strouhanky
mletý pepř
sůl
olivový olej

Červená čočka je zdravá. Vyzkoušejte ji!

A postup přípravy této lahůdky:
Loupanou červenou čočku uvaříme doměkka, stačí ji vařit deset minut.
Uvařenou čočku scedíme.
Pórek nakrájíme na drobné nudličky, které ještě překrájíme.
Mrkev nastrouháme na hrubém struhadle.
Čočku, mrkev a pórek promícháme v míse. Přidáme vejce, sůl, pepř, kari, prolisované stroužky česneku a petrželku.
Úplně nakonec zahustíme strouhankou a dobře prohněteme.
Z karbanátkové hmoty tvoříme rukama menší placičky, které ještě obalíme ve strouhance.
Karbanátky smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji.
Jsou velmi rychle hotové.
Podáváme s bramborovou kaší.

Červená čočka je zdravá. Vyzkoušejte ji!