Z části Husího potoka na Strážném v Krkonoších zmizí ryby. Důvodem jsou úpravy koryta vodního toku

6. červen 2022 11:22

Pracovníci Správy Krkonošského národního parku budou odchytávat a lovit ryby z části Husího potoka na Strážném. Důvodem jsou jeho úpravy. Jaké konkrétně? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

V tomto místě je podle hydrobioložky Anny Josefovičové zapotřebí dát z koryta potoka pryč takové dřevěné kulatiny. Ty jsou zde už poměrně dlouho, ale zadržují ve vodě také různé větve, trávy a další nečistoty. Proto pohyb pro ryby přestává být v tomto místě vhodný.

Anna Josefovičová mi vysvětlila, že je nutné dřevěné kulatiny vyndat ven a vytvořit v toku kamenný stupeň. Bude také nutné koryto částečně vybrat a následně štěrkem a kamením znovu zasypat a vyložit. Pokud bude příznivé počasí, tak by toto práce měly trvat maximálně dva týdny.

Jaké druhy ryb se v potoce vyskytují a co s nimi po jejich odlovení bude?

Čtěte také

Právě koryto Husího potoka je místem, kde žije vranka obecná. Ta patří mezi evropsky významné živočišné druhy a proto jí ochránci přírody věnují velkou pozornost. Její počty ubývají a proto je zapotřebí upravovat místa, kde se tato ryba vyskytuje. Aby se mohla dál rozmnožovat a její počty neklesaly.

Kromě vranky obecné je tady také pstruh. Pracovníci Správy Krkonošského parku odchycené ryby umístí do připravených kádí a následně je přemístí dál směrem do horního toku Husího potoka.

Plánuje Správa KRNAP letos úpravy ještě dalších horských toků?

Čtěte také

Určitě. V první řadě půjde zejména o Milnici v Harrachově, tam se vyskytuje už zmíněný pstruh. V toku je už také starý, dá se říct, že rozpadající se stupeň, který zmizet. Navíc je tam také náhon na Huťský rybník. Podle Anny Josefovičové je ale problém v tom, že tam voda není nijak regulována. Z toho důvodu je třeba také v místě nainstalovat i stavidlo.

Plánů a hotových projektů na úpravy horských toků má Správa Krkonošského národního parku víc, ale vše bude samozřejmě záviset na tom, jak se podaří sehnat finanční prostředky nutné na tyto stavební úpravy.

Spustit audio

Související