Strážci parku v Krkonoších cvičí Krav magu. V horách totiž začalo přibývat agresivních návštěvníků

23. únor 2022 13:12

Správa Krkonošského národního parku zajistila pro všechny své strážce kurzy systému sebeobrany, který vyvinuly izraelské bezpečnostní složky, Krav maga. Strážci tak do budoucna nebudou proti případným agresorům tak bezbranní jako dosud.

Vedení parku tvrdí, že je to nutnost. Nikdy totiž neví, kdy a jak se situace při kontrole na horách vyvine.

Čtěte také

„Setkal jsem se s dvojicí důchodců, kteří ze začátku vystupovali velice slušně a když jsme potom začali řešit nějakou pokutu, tak se jejich chování úplně obrátilo. Když lidem sáhnete na jejich peníze nebo ego, tak se jejich chování také hodně mění," říká jeden ze strážců Michal Štěpánek.

Nedá se určit, kdo a kdy se v agresora změní, strážci ale po absolvování kursu Krav maga vědí, co s tím. Agresoři to obvykle zkouší nejdřív ústně. „Ohání se různě právníky, koho všechno znají. Nebo je zase potom taková taktika vůbec nic neříkat."

A pak přijde moment, kdy se dá už z dalších náznaků vypozorovat, že může přijít i fyzický útok a jak podle zmíněných náznaků bude asi vypadat. Na to kurs Krav maga strážce také připravil, dodává další ze strážců Štěpán Votava. „Začneme tušit, jak by se případný agresor mohl začít chovat. Takže se tomu teď můžeme nějak uzpůsobit."

Nejspíš se nestane, že by útoky ustaly, spíš se jejich četnost bude stupňovat, krčí rameny oba strážci. Michal Štěpánek to svým způsobem chápe. „Agrese v lidech přibývá. Když jim všichni všechno zakazují, tak si přijdou na hory odpočinout a potkají zase někoho, kdo jim něco zakazuje. Tak v nich to samozřejmě budí nějakou nevoli."

I proto dostávají strážci parku do rukou nové a nové „zbraně“, jak takovým útokům čelit. Zákon je v době služby považuje za veřejného činitele a s tím souvisí i jejich ochrana, hříšníci na horách to ale často netuší - stejně jako netuší, že strážci mají například právo kontrolovat občanské průkazy nebo pořizovat záznam na kameru. Ten od letoška uznávají jako důkaz i soudy.

„Toho člověka upozorníme, že celá situace je zaznamenávána. A to ty lidi také hodně přibrzdí," popisuje Michal Štěpánek. Podle mluvčího Správy KRNAP Radka Drahného budou další kursy ještě následovat. Právě Krav maga má podle Správy parku smysl. „Není to útočný systém, ale má poskytovat jistotu tomu, kdo je napaden. Aby z té krizové situace ve zdraví odešel," říká Radek Drahný.

Strážci parku teď budou tedy lépe připraveni, ale… „Já jen doufám, že to teď lidé na nás nebudou o to víc zkoušet," doplňuje strážce Krkonošského národního parku Štěpán Votava.

Spustit audio

Související