Z Bílé věže v Hradci Králové slavnostně zazněl zvon Augustin. Město získalo nového zvoníka

29. srpen 2023 07:53

Hradec Králové má dalšího zvoníka, který má právo rozeznít třetí největší zvon v Česku - Augustina na Bílé věži. Do společnosti hradeckých zvoníků byl uveden včera v podvečer. Na slavnostní pasování se jeho služebně starší kolegové oblékli do historických kostýmů.

Čtěte také

„Já, Martin řečený Soukup, zástupce purkmistra slovutného města Hradce Králové, mám pověření rady tohoto města k uskutečnění zvonění na městský zvon Augustin.“ V úvodu ceremoniálu před zvoníky předstupuje učeň Jan. Stejně jako ostatní má na sobě renesanční kostým. „Myslím si, že se tomu věnuji třetím rokem nebo čtvrtým. Dostal jsem se k tomu tak, že se mi líbil zvuk zvonu.

Jan zvonění rok trénoval se zkušenými zvoníky. Dnes ho čekalo oficiální pasování. „Vychovat zkušeného zvoníka není úplně tak jednoduché, protože musí získat nějaké zkušenosti. A jelikož se zvoní poměrně málo - dvanáctkrát třináctkrát do roka, tak proto to trvá tak dlouho, vysvětluje vrchní zvoník a ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc.

A doplňuje. „Pod dohledem ho necháme několikrát zazvonit a opravíme případné chyby, pokud je udělá. Pokud teorii i praxi zvládne, tak potom může zvonit samostatně.

Čtěte také

Při pasování musí Jan vypít poháry mléka, vody, vína a piva. Nádoby mají tvar zvonu.
„Jane, zde vypij pohár piva, který ti dá sílu pro dnešní zvonění.
„Přikazuji vrchnímu zvoníku Miroslavovi, aby za poplatek jednoho groše pražského poznamenal do kroniky zvonění povýšení učně Jana mezi zvoníky.

Vrcholem ceremoniálu je slavnostní zvonění. Městský zvon Augustin na Bílé věži v Hradci Králové obstarává 15 zvoníků. Dalšího mezi sebe přijmou za rok při stejném rituálu.

Spustit audio

Související