Bílá věž v Hradci Králové má hned dvě jubilejní návštěvnice. Hledaly výtah, ale jen z recese!

16. červen 2016

Hradecká dominanta Bílá věž se 15. června 2016, tedy rok a necelý měsíc po skončení rekonstrukce, dočkala padesátitisícího návštěvníka. Vstupenky, z nichž jedna byla právě jubilejní, si dnes dopoledne zakoupily Jana Zimová a Eva Korbelová ze středočeských Říčan.

„Jsme v Hradci Králové pracovně, měly jsme tu konferenci a ve volném čase jsme se chtěly podívat i na město,“ říká Eva Korbelová a dodává, že dnešek jim k tomu poskytl krásné počasí.

Ženy už navštívily novou Knihovnu města Hradce Králové a nešetřily chválou, slova uznání si od nich vysloužila i hradecká zeleň a parkové úpravy. „Chystáme se ještě projít opravené terasy a zajít k soutoku,“ dodává Eva Korbelová. Tipy na místa k návštěvě zajímavých míst jim dala dcera Jany Zimové, která v Hradci studovala na zdejší univerzitě.

Vstupenky jsem kupovala současně pro nás obě, takže jsme v tom napůl.Směje se Jana Zimová při otázce, která z nich je vlastně tou jubilejní návštěvnicí

„Na Bílé věži jsme poprvé, takže stav před rekonstrukcí a po ní nemůžeme srovnat, ale líbila se nám moc. Počasí nám přálo a tak jsme si užily krásný výhled do okolí, zaujal nás zvon Augustin a skleněný model Bílé věže,“ říká Jana Zimová.

Čtěte také

„Máme vyhlídky moc rády a tady je co k vidění i v samotné věži, kde jsme se navíc cítily velmi bezpečně. Je pravda, že jsme se ptaly i na výtah, ale to bylo spíš jen z recese a ze zkušeností z jiných staveb. My jsme si schody na vyhlídku rády vyšlapaly,“ dodává s úsměvem.

Padesátitisící návštěvnice si z Bílé věže odnášejí volnou vstupenku na slavnostní zvonění na zvon Augustin.

Padesátitisící návštěvnice Bílé věže v Hradci Králové - Jana Zimová a Eva Korbelová ze středočeských Říčan

„A my už se můžeme pomalu chystat na návštěvníka stotisícího. Věříme, že ho přivítáme příští rok,“ říká Robert Průcha z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která Bílou věž provozuje.

Bílá věž v současnosti láká na novou multimediální prohlídku zaměřenou na bitvu u Hradce Králové v roce 1866, která je součástí vzpomínkových akcí k letošnímu 150. výročí bitvy.

„Kromě běžných denních návštěv je možné zavítat na Bílou věž i během noční prohlídky, která se koná zpravidla první sobotu v měsíci. Mimořádným zážitkem je také účast na zvonění na zvon Augustin, návštěvníci dokonce mohou i přijít na věž několikrát během roku posnídat,“ zmiňuje nabídku Bílé věže vedoucí Infocentra Hradec Králové Lucie Šubrtová.

autor: Martin Černý
Spustit audio