Bílá věž v Hradci Králové vydala svá tajemství, historici otevřeli sedm schránek

18. duben 2014

Historici dnes otevřeli měděné schránky, které byly uložené v samotném vrcholku 72 metrů vysoké památky. Ukládány tam byly postupně, při různých příležitostech. Na denní světlo se tak dostaly po letech ostatky Jana Nepomuckého, mince, bankovky, dokumenty a například i fotografie.

Nejdřív přišli řemeslníci s nůžkami na plech a následně historici s bílými rukavicemi, aby nepoškodili vzácné svědectví dějin.

Sedm schránek uložili do věže zástupci města mezi lety 1836 a 1989.

„Jsou to mince, odznaky, ostatky svatých, svaté obrázky a fotografie. Je to vždycky svědectví dané doby, co ti považovali tenkrát za důležité,“ vysvětluje ředitelka Muzea východních Čech Naďa Machková Prajzová.

Pod vrchol hradecké dominanty - neboli makovici - je ukládali zástupci města vždy, když věž potřebovala opravu.

„Jsou to vždy živelné katastrofy. Například vyhoření, v roce 1929 zase zasáhla Hradecko obrovská větrná smršť, takže další důvod otevřít makovici," přibližuje ředitelka.

A stejné to je i s nejstarším artefaktem - zinkovým plechem z roku 1729 - na něm jsou vyrytá třeba jména panovníků.

„Nejstarší deska byla vložena v roce 1729, což bylo poté, co měšťané otevřeli báň. Očekávali v ní historické spisy. Nenašli ale nic, protože předtím byla věž zasažena bleskem a celý vnitřek shořel,“ vysvětluje ředitel hradeckého okresního archivu Radek Pokorný.

Otevírání schránek z Bílé věže v Hradci Králové

Obsah schránek až na tu nejmladší nebyl podle vedoucího odboru památkové péče hradeckého magistrátu Jana Falty pro historiky úplným tajemstvím:

„Zatímco v ostatních pouzdrech víme, co tam je, nebo co by tam mělo být. Tady netušíme, bude to překvapení pro všechny.“

Obsah stránek vystaví zřejmě už v příštím týdnu Muzeum východních Čech. Do Bílé věže se v pouzdrech vrátí po dokončení oprav a doplní je pouzdro osmé se soudobými dokumenty, částečně na moderních médiích.

„USB kartu, zlaté CD nebo DVD. Prostě něco, aby archeologie za 30 let měla problém co s tím a jak to vyhodnotit,“ dodává trochu zlomyslně ředitelka muzea Naďa Machková Prajzová.

Bílá věž by měla opět získat svůj původní lesk. Za kompletní rekonstrukci zaplatí město 56 milionů korun, ze kterých 40 procent pokryjí evropské dotace. Opravy by měly skončit v prosinci.

Bílá věž v Hradci Králové bez vrcholové části
Spustit audio