Objeví se na ochozu Bílé věže v Hradci Králové bezpečnostní sítě?

6. únor 2018 09:40

Na Bílé věži v Hradci Králové by se mohly podobně jako na dalších památkách v Česku objevit bezpečnostní sítě. Důvodem je už několikátý případ, kdy se někdo rozhodl ukončit svůj život skokem z ochozu památky.

Město Hradec Králové a provozovatel věže Hradecká kulturní a vzdělávací společnost teď opět hledají způsob, jak nejlépe věž zabezpečit.

Podrobnosti přidává ředitel spravující společnosti Miroslav Franc: „Já se obávám, že ideální řešení neexistuje. Samozřejmě je tady na pořadu dne hovořit o tom, že by se sem instalovaly nějaké bezpečnostní sítě, ale jsme v památkově chráněném objektu. A já to považuji za velmi necitlivé k této památce."

Renesanční Bílá věž je nejvyšší dominantou Hradce Králové, z jejíhož ochozu se otvírá návštěvníkům jedinečný pohled nejen na Hradec Králové, ale i na vzdálené vrcholky Krkonoš a Orlických hor.

Čtěte takéBílá věž v Hradci Králové

V sousedství se nachází katedrála svatého Ducha a přímo na věž navazuje kaple svatého Klimenta. Jedná se o 72 m vysokou renesanční věž, postavenou v roce 1574 z milodarů měšťanů, na kterou vede 226 schodů. Stavebním materiálem se stal hořický pískovec.

O sedm let později byl do jejích útrob zavěšen zvon Augustin, který je 169 cm vysoký, má 2,06 m v průměru a váží zhruba 8 tun. Jde tak o druhý největší zvon v Čechách (po zvonu Zikmundovi z pražského chrámu sv. Víta). Z pozdější doby pocházejí i hodiny, které její stěny také zdobí.

Katedrála a Bílá věž v Hradci Králové

Věž prošla rozsáhlou rekonstrukcí v letech 2014 a 2015 a byla doplněna novou předsíní, která zvítězila v Ceně Klubu Za starou Prahu za novou stavbu za rok 2016.

Ve věži se nachází také původní hodinový stroj Josefa Božka, unikátní skleněný model věže a moderní audiovizuální technologie, která při výstupu na věž přináší množství příležitostí pro zábavu i poučení.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související