Obnova zvonu Augustin na Bílé věži v Hradci Králové

22. září 2010

Druhý největší zvon v Čechách, královéhradecký zvon Augustin, který je umístěn na Bílé věži, by měl po dlouhých čtyřiceti letech opět pravidelně zvonit. Rozhodla o tom rada města, která shválila finanční podporu a také zvonový řád. Pokračuje náměstek primátora Martin Soukup: "Jednání rady města schválilo zvonový řád, to znamená, termíny, kdy se v Hradci Králové bude na zvon Augustin zvonit pravidelně. Těch termínů je zhruba čtrnáct plus volné termíny pro biskupství a pro město Hradec Králové. Aby zvon Augustin mohl zvonit po čtyřiceti letech, bylo nutno provést některé úpravy interiéru v Bílé věži. Rada města také doporučila zastupitelstvu schválit rozpočtovou změnu zhruba ve výši 280 tisíc korun na nutné úpravy, které jsou se zvonem spojeny včetně samozřejmě umytí zvonu."

Jaký je současný stav zvonu a které úpravy zvon v nejbližší době čekají uvedl Miroslav Franc, ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která je správcem Bílé věže a také zvonu: "Dá se říct, že je ve výborné kondici, tím, že čtyřicet let vlastně nezvonil, tak všechny ty posudky, které máme, konstatovaly, že po jenom běžné údržbě je možné na něj zvonit. V prvé řadě musíme upravit schodiště, které brání samotnému pohybu zvonu. V nedávné době proběhly revize samotné stolice uchycení toho zvonu, to naštěstí je v naprostém pořádku a momentálně probíhá oprava srdce zvonu a jeho uchycení, v té poslední fázi proběhne jenom povrchová úprava a očista zvonu a potom už nám nebude nic bránit v tom, abychom na něj mohli zazvonit."
Pokud vše půjde podle plánu, první oficiální zvonění tohoto unikátního českého zvonu by obyvatelé Hradce Králové mohli slyšet 28. srpna na svátek svatého Augustina. V tento den by měl být zvon Augustin také znovu vysvěcen královéhradeckým biskupem Dominikem Dukou.

Spustit audio