Vzácní hosté z rodiny Harrachů navštívili Krkonoše. Podpořili projekt Po stopách šlechtických rodů

20. srpen 2023 07:49

13. ročník celostátního projektu Po stopách šlechtických rodů věnoval Národní památkový ústav rodu Harrachů, kteří patřili mezi nejvýznamnější šlechtické rody, hráli zásadní roli v českých dějinách jako vysocí představitelé státu a církve, ale také jako pokrokoví správci panství. Zástupci tohoto šlechtického rodu přijali tento týden pozvání do Krkonoš. 

Čtěte také

Letos uplyne několik významných výročí, což dává příležitost tento starobylý rod připomenout. Přesně před 400 lety nastoupil Arnošt Vojtěch z Harrachu na pražský arcibiskupský stolec a zároveň je tomu 400 let od sňatku Isabely Kateřiny z Harrachu s Albrechtem z Valdštejna.

Harrachové byli s českými zeměmi velmi silně spjati a zanechali v naší historii hlubokou stopu. Odkaz osvíceného myšlení a pokrokového hospodaření rodu Harrachů lze najít napříč regiony.

Harrachovský výlet do Harrachova, do Jilemnice, zkrátka do Krkonoš

Průvodcem je historik Jan Luštinec. „Přijeli zástupci hlavních harrachovských větví. Paní hraběnka Johanna Waldburg-Zeil, rozená Harrachová. Narodila se roku 1944 v Hradci Králové. Z moravské větve tady pak můžeme uvítat pana hraběte Jana Podstatzkyho-Lichtenštejna.“

Čtěte také

„Pak je tu i hrabě Ernst Harrach, to je dnes hlava harrachovské rodiny. Už jsme absolvovali prohlídku hrobky, byli jsme na radnici a teď se jen letmo podíváme do zámku. Pan hrabě Harrach je tady dnes poprvé a je velmi nadšen.

„Každý zámek a každé místo, které jsme tady navštívili, byly velmi hezké. Ale kaple v Horní Branné byl ohromný emoční zážitek. Pro mne osobně je velkou ctí tohle všechno vidět a být u toho. Žijeme v Rakousku, v Burgu, kde hospodaříme od roku 1625. A posílám živě všechny své zážitky manželce, která mi teď řekla, že chce určitě také do Čech přijet.

Čtěte také

Jsme v kávovém salonku s panem hrabětem Podstatzkym z Velkého Meziříčí. Jde o vnuka Františka Marii Harracha (*1870 †1937), pobočníka arcivévody Františka Ferdinanda d´Este, jemuž v roce 1914 v Sarajevu zapůjčil svůj automobil, ve kterém byl arcivévoda i s manželkou zastřelen. Neblahý atentát zavdal příčinu k rozpoutání I. světové války.

V salonku je krásný harrachovský servis. Pan hrabě nedávno oslavil narozeniny. „Já jsem už takový historický monument, víte. Víc, jak samotný zámek. Už mi bylo 86 let.“

Jsou tady s ním také jeho synové i vnuci. A Jiřík umí velmi dobře česky. „On chodí do české školy ve Vídni, o kterou se velmi zasloužil už hrabě Jan Harrach. A moc se mi líbí onen projekt Rok Harrachů, který moc dobře připravil Národní památkový ústav, dodává hrabě Jan Podstatzky-Lichtenštejn.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související