Zámek Hrádek u Nechanic si připomíná odkaz rodu Harrachů a chystá na letošní sezónu novinky

30. březen 2023 07:49

Na zámku Hrádek u Nechanic bude 1. dubna, tedy v den zahájení turistické sezóny, v prodeji nová publikace "Harrachové. Vznešenost zavazuje." Během roku se na členy šlechtického rodu zavzpomíná při speciálních prohlídkách nebo jednorázových kulturních akcích. 

Čtěte také

S Harrachy také souvisí největší letošní investice a tou je obnova několika zámeckých pokojů. Ta ještě neskončila, přesto vás spolu s kastelánem zámku Martinem Rejmanem zveme na krátkou prohlídku.

A budeme potřebovat velký svazek klíčů. „Protože na většinu dveří klíče používáme. Jsou to takzvané velké expoziční klíče, ale ty jsou skutečně jen kastelánské. Průvodci mají menší svazek klíčů, protože při standardních prohlídkách zůstávají některé dveře otevřeny.“

Čtěte také

Přicházíme do patra a cítíme nádhernou vůni dřeva. „Podlaháři zde zrovna umisťují napodobeninu původní dřevěné podlahy, který byla v hostinských pokojích. Jsme teď v prvním patře západního křídla zámku. Tak se pojďte podívat.

Tady je skutečné staveniště, podlahy chybí, teprve se tvoří. „Pracujeme na tom, aby se odstraněné nepůvodní podlahy staly opět nápodobou toho, co tady skutečně bylo. A to teď v tomto prvním apartmá, kde vidíme půlkruhovou ložnici, toaletní pokoj a salon. Jde o návrat do původní podoby ze zhruba druhé poloviny 19. století.

Ve stejném křídle zámku, ale v jiné místnosti, se také pilně pracuje. „V předpokoji budoucího císařského apartmá vše připravujeme na to, aby se sem opět vrátily původní látkové tapety. Ovšem nevíme, jak přesně tapety vypadaly, vycházíme jen z jejich původního popisu z roku 1877. Tam je řeč o látkové tapetě s liliovým motivem. A právě ten sem dáme.

Čtěte také

Během natáčení Martina Rejmana oslovují řemeslníci, společně si upřesňují další postup prací. Hned potom vstupujeme do poslední místnosti. „To je budoucí lovecký salon. V minulosti známý jako salon orientální. Protože zde byly umístěny takové východní předměty. A my sem vrátíme lovecký salon, jako připomínku letního a loveckého sídla rodu Harrachů.

„Všude okolo vidíme nádhernou malbu, kterou jsme zde skutečně objevili. Byla ukryta pod nepůvodní omítkou, dodává kastelán zámku Hrádek u Nechanic Martin Rejman.

Státní zámek Hrádek u Nechanic, to je kousek Anglie ve východních Čechách
Současná zámecká expozice je ukázkou bydlení šlechty ve druhé polovině 19. století v původním historickém zařízení (reprezentační místnosti, apartmá hraběte a hraběnky, obrazárna, pokoje pro hosty, zámecká kaple). Státní zámek Hrádek u Nechanic byl v roce 2001 prohlášen Národní kulturní památkou.

Prostory zámku, které jsme společně prošli, se návštěvníkům otevřou ve druhé polovině letošního roku, ty ostatní na začátku dubna.

Spustit audio

Související