Výstavní síň jilemnického muzea ve starém pivovaru je v předvánočním čase plná úžasných betlémů

19. prosinec 2021 08:52

Do „betlémské krajiny“ se vydáme z krkonošské Jilemnice. Postavit betlém, a zvláště ten pohyblivý, dalo rok, co rok velkou práci a čas. Bývaly tedy na horách právě čtyři adventní týdny časem „betlémským“. 

Výstavní síň jilemnického muzea ve starém pivovaru je v tomto předvánočním čase betlémů plná. Vždy se dívám nejdříve po tom, co neznám, a co jsou kuriosity.

Čtěte také

Co je taková největší, rozhlížíme se s ředitelem jilemnického krkonošského muzea Davidem Ulrychem. Možná betlém korýtku? „To je betlém z Valteřic. Jsou to kralické figurky, které jsou umístěny do neciček na zadělávání těsta. A myslím si, že je to jeden z nejhezčích betlémů, co tady máme.“

Betlém je dvoupatrový, má krásného anděla, daráčci i ovečky pochodují k betlémské jeskyni jako ve všech ostatních betlémech. Protože necičky na zadělávání těsta jsou zkrátka na délku.

„Je to opravdu téměř takový obraz. Ale máme tady také betlém voskový, plechový, tištěný na papíře, malovaný na kartonu, keramický, řezaný ze dřeva, s polychromií nebo z přírodního dřeva. Ještě bych rád upozornil na jeden betlém, který vyřezal Jaroslav Erban ze Dvora Králové nad Labem.“

Čtěte také

Větrný mlýn a nad ním Karlštejn. „Najdete tady také hrad Kost, podkarpatský kostelík z Hradce Králové či zámek Hlubokou. Figurky jsou vlastní tvorba autora, který byl prastrýcem Jiřího Valeše, jehož mechanický betlém máme v přízemí zámku a je po celý rok vystaven.“

„A největší skvost, co tady máme, je betlém Jáchyma Metelky.“ Pan řídící Metelka určitě nepočítal s tím, že po více jak 100 letech bude ještě jeho betlém chodit.

Kdo by se chtěl ještě z této „betlémské krajiny“ projít do té krkonošské, tak v přízemí jilemického zámku najde výstavu o perlařském řemesle a perličkové vánoční ozdoby s názvem O ponikelské skleněnce.

Krkonošské muzeum v Jilemnici

„Výroba perličkových vánočních ozdob byla v loňském roce zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO,“ dodává David Ulrych.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související