VIDEO: Figurky řemesel Valešova betléma pohání elektromotorek na stěrače ze staré Škody MB 1000

8. leden 2020

V Krkonošském muzeu v Jilemnici nemají jen slavný Metelkův pohyblivý betlém, ale také jeden mnohem mladší, Valešův pohyblivý betlém, který vznikal koncem 70. let minulého století. Do muzea v Jilemnici tento rozměrný exponát přibyl teprve před několika lety.

Redaktorce Romaně Pacákové představil unikátní Valešův betlém kurátor sbírkových fondů muzea Martin Witkovski:

Valešův betlém Krkonošskému muzeu v Jilemnici dlouhodobě zapůjčil v roce 2015 sám jeho autor, Ing. Jiří Valeš.

Jiří Valeš pocházel z nedalekých Martinic. Betlémy vyřezávali už jeho tatínek i dědeček. On sám byl častým návštěvníkem muzea, kde obdivoval známý Metelkův pohyblivý betlém. Ten mu natolik učaroval, že se pustil do výroby pohyblivého betlému sám. Začal na něm pracovat ke konci 70. let 20. století a práce mu trvala 7 let.

Valešův betlém je vysoký asi dva a půl metru a má tři metry na délku

Betlém zobrazuje stará krkonošská řemesla, všichni řemeslníci se pohybují. Mechanika betlému je velmi složitá, Jiří Valeš svůj betlém rozpohyboval malým motorkem na stěrače ze staré škodovky MB 1000. Klínovým řemenem převedl pohyb přes několik převodů a kladek až ke kloubové hřídeli každé z figurek.

Valešův pohyblivý betlém v Krkonošském muzeu v Jilemnici

Valešův betlém můžete v Krkonošském muzeu v Jilemnici obdivovat po celý rok, stejně jako slavný mechanický ozvučený betlém z let 1883-1913, dílo ředitele dívčích škol Jáchyma Metelky. 142 pohyblivých figurek tu vytváří 350 různých, velmi přirozených pohybů a vše přes jediný stroj pohání jediné závaží.

Krkonošské muzeum v Jilemnici
bylo založeno v roce 1891 v souvislosti s prvními přípravami na Národopisnou výstavu českoslovanskou v Praze. První expozice byla nainstalována na přelomu století v bývalé dívčí škole, později se muzeum několikrát stěhovalo, od roku 1953 sídlí v bývalém zámku hrabat Harrachů. Rozhodující zásluhu na vybudování muzea náleží někdejšímu řediteli dívčích škol v Jilemnici Jáchymu Metelkovi (1853-1940). Muzeum se zaměřuje především na historii a národopis západních Krkonoš, počátky a vývoj českého lyžování, v galerijní oblasti především na dílo Františka Kavána (1866-1941). Od 1. 1. 2013 je Krkonošské muzeum Jilemnice provozováno jako společné muzeum Města Jilemnice a Správy KRNAP.

autoři: Romana Joudalová , baj

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.