Všichni strážníci městské policie v Jaroměři se stanou first repondery. Budou pomáhat záchranářům

15. únor 2018 11:50

Městští strážníci v Jaroměři se stanou first repondery. To jsou proškolení a registrovaní lidé, kteří můžou být díky výzvě zdravotnické záchranné služby přes mobilní aplikaci u pacientů dřív než sanitka. 

19 strážníků teď má před sebou kurz u záchranářů, říká velitel městské policie Jaroměř Ondřej Mundl: „Už máme vlastně i radou města schválen ten záměr, že vstoupíme do tohoto systému first reponderů. Vedeme také jednání se záchrannou službou o proškolení strážníků a jejich vybavení mobilním telefonem s aplikací. Chceme tuto funkci spustit co nejdřív."

Mezi first respondery jsou zatím z velké části zdravotničtí záchranáři, pak také hasiči nebo třeba členové horské služby. Tito lidé žádné kurzy absolvovat nemusí, laici ale ano.

Mezi lidmi je velký zájem o to být first responderem. Mohou tak pomoci zachraňovat lidské životy.

Čtěte takéJe velký zájem o to být first responderem. Můžete zachraňovat lidské životy

Po zaregistrování musel u záchranářů absolvovat kurz první pomoci také Vladimír Ujec: „Určitě to složitá věc není. Šest hodin intenzivního praktického tréninku jak poskytnout nepřímou
srdeční masáž. Jak používat automatizovaný externí defibrilátor. Aplikaci na mobilním telefonu mám stále zapnutou a jsem připravem."

Městská policie v Ústí nad Labem - letní uniformy

Systém slouží hlavně při srdečních zástavách. Mobilní aplikace, kterou first respondeři využívají, funguje na všech chytrých telefonech. Princip je jednoduchý.

„Systém sám vyhodnotí kde jsou nejbližší first respondeři a tu událost jim pošle přímo do jejich telefonů," říká vedoucí operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje v Hradci Králové Vladimír Švába.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související