Všesokolský slet už doslova klepe na dveře. Začne v neděli v Praze a tak nácvik finišuje

29. červen 2018 09:38

V tělocvičných jednotách všude po republice se piluje a piluje, aby cvičenci a cvičenky své sletové skladby v Praze předvedli bez chybičky. Redaktorka Romana Pacáková se byla podívat na cvičení žen v TJ Sokol Červený Kostelec. 

Usměvavé dámy, které pravidelně oblékají cvičební úbor a mnohé z nich cvičí v Sokole už od dětských let, nastoupily na značky a vedoucí cvičitelka Marcela Dynterová pustila hudbu a začala nahlas počítat doby.

Starostka jednoty Ludmila Vlčková výkony kostelecké základní "šestnáctky" sletové skladby pro ženy hodnotila shovívavě, protože cvičenky se zrovna za účelem cvičení na sletu přeučovaly celou skladbu pootočenou v prostoru o 180 stupňů.

Sestry z TJ Sokol Červený Kostelec cvičí svou sletovou skladbu s opravdovým nadšením a radostí. K té přispívá jistě i velmi pěkný cvičební úbor, v němž se v Praze představí - jsou to oranžové šaty s rozšířenou sukní, působící velmi žensky a přitom pohodlné, neomezující cvičenky v pohybu.

Věrná garda sokolů v Opočně se chystá na slet. A oslaví 150 let vzniku tělocvičné jednoty

Věrná garda sokolů v Opočně se chystá na Všesokolský slet

Pod křídly Sokola jsou tu v současnosti všechny věkové kategorie, od batolat až po seniory v požehnaném věku. Nejstarší skupinou je tamní „Věrná garda". Velmi aktivní, převážně dámská četa, která se připravuje také na letošní účast na XVI. Všesokolském sletu. A tak se za nimi do opočenské tělocvičny na nácvik vypravila i reportérka Lucie Peterková.  

A ačkoliv svojí mnohaminutovou skladbu opakovaly a pilovaly několikrát za sebou, energie měly stále na rozdávání. To je hodno obdivu, zvláště, když uvážíte, že věkový průměr jejich cvičební jednotky, jak přesně spočítala starostka Ludmila Vlčková, je přesně 65,682 let.

Pro svojí zálibu v pohybu nacházejí pochopení a podporu i ve svých rodinách, na sletová cvičení jim chodí fandit i jejich vnoučata či manželé, kteří v rámci finálních a dokončovacích příprav na všesokolský slet ochotně tu a tam oželí třeba i teplou večeři.

Nácvik sletové skladby žen TJ Sokol Červený Kostelec

Hlavní sletový týden v Praze zahájí 1. července tradiční Sletový průvod centrem města. Ten odstartuje v 10:00 na Václavském náměstí a očekávaných 13 tisíc účastníků z řad sokolů a jejich příznivců z ČR a zahraničí projde přes Národní třídu a Smetanovo nábřeží až na Staroměstské náměstí.

Vrcholem sletu pak budou dva programy hromadných cvičení (večerní a denní), které se uskuteční 5. a 6. července v Eden Aréně ve Vršovicích.

autoři: Milan Baják , jou
Spustit audio

Související