Hořice od června rozšíří počet měst nabízejících senior taxi. Podmínky provozu se v nich ale liší

9. květen 2024 09:17

Město Hořice zavede od června službu Senior taxi. Řidič zájemce odveze např. k lékaři, na nákup, do knihovny, nebo třeba ke kadeřnici. Hořice se tak zařadí mezi města, která službu pro seniory nebo lidi se zdravotním postižením nabízí. Většinou město vybere provozovatele služby a tomu provoz spojený s převozem seniorů potom dotuje. 

Podmínky se ale napříč Královéhradeckým krajem liší, podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček. Jaké podmínky pro senior taxi nastavily zmiňované Hořice?

Čtěte také

Cena jedné jízdy po městě bude 30 korun, do okolních obcí senior taxi zajede za dvojnásobek, a to včetně zpáteční jízdy. Za tu se považuje cesta tam a zpět s maximální dobou čekání do 15 minut. Ve druhé polovině května začne hořický Odbor zdravotní a sociální péče vyřizovat žádosti o vydání průkazu senior Taxi.

Získat ho mohou lidé nad 65 let, měsíčně budou mít možnost využít až 10 poukázek za zmiňovaných podmínek. Zatím půjde v Hořicích o zkušební provoz a pokud bude zájem, město službu nabídne i v příštím roce.

Jak se senior taxi osvědčilo jinde?

Například ve dvacetitisícovém Náchodě nabízí senior taxi od pátým rokem. Zatímco na podzim 2019 radnice evidovala v průměru 250 jízd měsíčně, v poslední době je to až trojnásobek.

Čtěte také

Službu v Náchodě momentálně využívá 1400 lidí. Nejčastějším důvodem k převozu jsou podle zástupců města nejen cesty k lékaři, na úřady, nebo na nákupy, lidé ale senior taxi v Náchodě využívají například i při cestě do banky, ke kadeřnici, na hřbitov, k cestě do kostela nebo na koupaliště.

Od října senior taxi funguje například i v Kostelci nad Orlicí, službu podle zástupců Českého červeného kříže využívá asi 150 lidí, kromě seniorů třeba i matky s dětmi. Taxi pro seniory funguje samozřejmě i v řadě dalších měst - například v Novém Městě nad Metují nebo v Červeném Kostelci. Senioři za jízdu většinou zaplatí několik desetikorun.

Naopak klasické senior taxi nenajdeme v Hradci Králové ani Trutnově, tedy ve dvou největších městech v kraji. Jak to funguje v nich?

Čtěte také

V Hradci Králové město dotuje částkou 2 a půl milionu korun ročně především dopravu lidí se zdravotním postižením, nebo pohybovými potížemi. Přepravu zajišťuje Centrum pro integraci osob se zdravotním postižením pomocí 4 speciálních dodávek. Ty jezdí nejen po městě, ale i po okolí. Jízdy jsou dražší než v menších městech, základní jízda stojí 82 nebo 100 korun, záleží na vzdálenosti.

Ani Trutnov službu senior taxi oficiálně nemá. Přepravu seniorů a lidí se zdravotním postižením nabízí svým klientům Pečovatelská služba a charita Trutnov, a to jako doplňkovou službu v návaznosti na doprovod k lékaři nebo na úřady.

Spustit audio

Související