Řada seniorů trpí osamělostí. Podle některých odborníků samotu zažívá polovina lidí starších 75 let

13. prosinec 2022 11:15

Podle nedávné studie Evropského centra pro politiku a výzkum se každý pátý senior nebo seniorka nemá komu svěřovat se svými problémy. Narůstá počet seniorů, kteří trpí osamělostí. Také proto je cílem řady organizací včetně pobytových zařízení co nejvíce svým klientům závěr jejich života zpříjemnit a třeba jim najít i nové přátele a koníčky. 

Tématu se věnuje reportér Václav Plecháček. Ty jsi teď ve Dvoře Králové nad Labem, kde se pro seniory snaží hledat nejrůznější aktivity. Popiš, co se kolem tebe děje.

Čtěte také

Jsem v jednom z královédvorských domů s pečovatelskou službou. Senioři tady mají své vlastní byty, ale často tráví svůj čas pouze v nich. Před chvílí ale za nimi dorazily děti z jedné z místních mateřských škol. Ve společenské místnosti vystoupily před seniory s pásmem básniček a písniček. A za to se děti dočkaly velkého potlesku.

A právě teď začali společně senioři spolu s dětmi vyrábět vánoční ozdoby a dekorace. Prvním výrobkem budou stromečky z papíru. Paní učitelka z mateřské školky rozdala všem potřebné pomůcky a je radost sledovat rozzářené oči nejen dětí, ale skutečně také seniorů, kteří během chvilky doslova rozkvetli.

Senioři v obou královédvorských domech s pečovatelskou službou mají celou řadu dalších aktivit, které jsou nejoblíbenější?

Podle vedoucí zařízení asi výlety. Senioři jezdí po okolí, tedy na místa, která znají. Protože sami jsou často přímo ze Dvora Králové nad Labem a přilehlého regionu. Přesto se stává, že někdy zavítají na taková místa po mnoha letech. Například nedávno při výletu na přehradu Les království si jedna ze seniorek tohle místo prohlédla po 40 letech.

Čtěte také

A třeba v kině, kam senioři také občas chodí, byl jeden z obyvatel domu s pečovatelskou službou po neuvěřitelných 71 letech. Teď je mu 91 let.

Mezi další oblíbené činnosti patří i odpoledne s živou hudbou, to bývá jednou měsíčně. Naposledy to bylo včera, kdy se tady prý tancovala mazurka a senioři vytvořili i taneční vláček.

Funguje tu také jednou týdně speciální kavárna. O její chod se starají samotné seniorky, které obsluhují, umývají nádobí a samozřejmě také vybírají peníze. A malý zisk potom věnují do společné pokladny a užitek tak potom z toho mají následně úplně všichni.

Ve zmiňovaných zařízeních ve Dvoře Králové nad Labem žije dohromady 90 klientů. Kolik z nich má o tyto aktivity zájem?

Tady se dostáváme k oné základní otázce. O tyto aktivity projevuje zájem jen asi jedna třetina klientů.

Čtěte také

Liší se to samozřejmě podle žánru, na některé společné akce přijde lidí více, na další méně. Zbytek seniorů možnost trávit čas s ostatními příliš nevyužívá.

Někteří třeba kvůli zdravotním potížím, ale jiný zkrátka ten zájem opravdu nemají. Za těmi ale pracovnice domu s pečovatelskou službou chodí do jejich bytů, nabízejí jim možnost si třeba jen popovídat. V jejich domácím prostředí jim pomáhají řešit praktické záležitosti, často například s mobilním telefonem.

Podle vedoucí zdejšího zařízení je právě tohle zapojení seniorů do případného společenského života velmi důležité. Často potom bývají mnohem veselejší, než byli dříve.

Spustit audio

Související