V Chlumci nad Cidlinou dokončují proměnu Říhova domu ze sídla zahrádkářů na denní stacionář seniorů

10. říjen 2023 07:55

V Chlumci nad Cidlinou budou mít od příštího roku denní stacionář pro seniory. Zařízení, ve kterém se sociální pracovníci postarají o péči o dvanáct seniorů, vzniká v prostorách Říhova domu. Budova, postavená kdysi v Akci Z, má za sebou rekonstrukci za víc než třicet miliónů korun.

Čtěte také

„Tady vidíte prostor zahrady a zeleně, kde je nějakých 200 keřů. A je to taková trošku daň tomu, abychom to tady znovu udělali hezké pro lidi a čisté,“ říká nezávislý starosta Chlumce nad Cidlinou Vladan Kárník.

Stojíme společně za Říhovým domem v místech, odkud je pohled prakticky pouze do zeleně. Rýsuje se tu zastřešená pergola, vysázeny už jsou stromky i keře. A my se nyní jdeme dovnitř objektu.

Samotný hlavní prostor budoucího stacionáře je hodně světlý, s výhledem do zahrady, a působí na první pohled velmi příjemně. „Jsme tady v Říhově domě a jdeme do finále. Plný provoz je plánovaný k 1. lednu 2024. Ale snažíme se, jestli by se nám třeba už od listopadu podařil nějaký zkušební provoz. Otevřít dveře a pustit sem veřejnost. Aby se vidělo, co vše se zde povedlo.

Dům vypadá i zvenčí poměrně nově. On ale samozřejmě není nový, jedná se o opravu a rekonstrukci. Ovšem důkladnou. „Určitě. Je to rekonstrukce za 32 milionů korun s dotací 28 milionů. Takže to prostě musí být znát. Dům tady sloužil, postavený v akci Z zahrádkáři, pro zábavu, setkávání či schůze. Nyní je objekt kompletně opraven, nové jsou výplně otvorů a samozřejmě interiéry.

Čtěte také

O patro výš je sál, ve kterém se zatím ještě stále pracuje, aktuálně se brousí parkety. Sál bude sloužit především pro klienty stacionáře, kteří budou moci v tomto prostoru například cvičit.

A do budoucna by město mělo rádo i širší využití sálu. „Budeme rádi, když ten dům ožije. Je to záležitost pro spojení generací v našem městě. Tedy pokud sem najdou cestu třeba i děti a navštíví denní stacionář, budeme jen rádi, dodává starosta Chlumce nad Cidlinou Vladan Kárník.

Město v Říhově domě zachová i moštárnu. Vzhledem k termínu kolaudace objektu, který je plánován na listopad, se první moštování pravděpodobně uskuteční až v příštím roce.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související