Starosta Vladan Kárník: Chlumec je krásné město uprostřed přírody, které má štěstí na skvělé lidi

21. listopad 2022

Představujeme vám nová vedení měst a obcí v našem kraji, která se po podzimních volbách trošku proměnila. Někde zůstal starosta stejný, jinde mají starostu nového. A to je i případ Chlumce nad Cidlinou, kde se do čela radnice postavil Vladan Kárník, který šel do voleb za Sdružení nezávislých kandidátů, Nezávislí pro Chlumec.

Jaké bylo střídání v čele chlumecké radnice? Protože vy jste vystřídal dlouholetého starostu Miroslava Uchytila, který byl v čele radnice 24 let.
Ano, my říkáme emeritní starosta. A já mu musím určitě poděkovat za předání všech zkušeností. Střídání proběhlo celkem hladce, protože já jsem v pozici místostarosty už vystupoval čtyři roky předtím. To znamená, že věci kolem chodu města jsem měl, dejme tomu, nějakým způsobem přečtené. Tedy nebyl to úplně skok do studené vody, ale bylo to příjemné předání věcí. Navíc je to činorodá práce.

Vy jste chlumecký rodák?
Ano, pocházím z Chlumce nad Cidlinou.

A proč jste se dal na komunální politiku? Protože vy jste povoláním učitel. Učíte ještě stále na tamní základní škole?
Matematiku a tělocvik jsem studoval tady na vysoké škole pedagogické v Hradci Králové. A celou dobu jsem přemýšlel, buď může člověk sedět doma na gauči a nadávat, nebo se může do něčeho pustit a chtít něco změnit. Já jsem měl to štěstí, že mám kolem sebe fajn lidi, a pustili jsme se do politiky. Chtěli jsme prostě vylepšit chod města tak, aby se nám v něm dobře žilo.

Mám ohromné štěstí na lidi kolem sebe, je příjemné pracovat v takovém úžasném týmu. A důležitá je i podpora blízkých přátel.
Vladan Kárník, starosta Chlumce nad Cidlinou, Nezávislí pro Chlumec

Co na to vaši žáci?
Jak kdo. Přiznávám, že učím matematiku, což je věc někdy nepříjemná, takže někteří žáci si ulevili, protože samozřejmě nějaké požadavky na ně mám vždy. Na druhou stranu v tělocviku to bylo příjemné, protože s kluky jsme si občas něco zahráli, dokázali jsme si vyjít vstříc. Bylo tedy příjemné slyšet, pane učiteli, budete nám chybět.

Čtěte také

Matematika a tělocvik. Takže máte blízko ke sportu?
Určitě. Hrával jsem kopanou, můj táta a děda také. Možná si někteří pamětníci budou pamatovat rod Kárníků v Chlumci nad Cidlinou. Chlumec teď dokonce hraje Českou fotbalovou ligu docela na úrovni, chvilku jsem dokonce klubu i předsedal. Povedlo se nám také televizní utkání mezi rivalem Novým Bydžovem a Chlumcem nad Cidlinou, kde jsme na penalty zvítězili. Bylo to hezké, mám na to krásné vzpomínky. Dokonce jsme s panem Fialou dokázali napsat knížku vzpomínek. To je věc, která vám kus života vezme. A také můj syn Vojta hrával fotbal, takže jsme měli i krásný společný čas, kdy jsme mohli fotbalovou radost sdílet.

Já si pamatuji Chlumec nad Cidlinou jako město na hlavní silnici z Hradci Králové na Prahu. Když nebyla dálnice, tak se tam nedalo skoro vůbec přejít z jedné strany na druhou. Asi se Chlumec za poslední roky hodně proměnil, viďte, pane starosto?
Určitě. Chlumec nad Cidlinou je krásné malé město zasazené do přírody, máme kolem sebe lesy, zahrady, můžete na kole vyjet někam k rybníku. Navíc opravdu investice do města Chlumce nad Cidlinou jsou veliké, máme krásné koupaliště, kam můžu všechny pozvat. Dominantou je zámek Karlova Koruna, kde právě majitelé, Kinští, opravují střechu a fasádu. Tedy město určitě stojí za návštěvu. Nudit se u nás nebudete. Myslím, že pokud si uděláte čas a strávíte chvilku v restauraci, popovídáte si s lidmi, pokoukáte po městě, stavíte se třeba v muzeu Loreta, kde jsou staré historické stroje, předměty a obrazy spojené s historií Chlumce, tak to určitě stojí za to. Krásné malé město, které máme všichni rádi.

Čtěte také

Když jste zmínil zámek Karlova Koruna, prý byly v Chlumci kdysi ale zámky dva.
Byl tam starý vodní hrad. Díky tátovi mám krásné vzpomínky, protože nám vyprávěl, jak jsi tam kluci hrávali. Ale postupně byl starý hrad rozebrán na materiál. Já už ho jako kluk nepamatuji. Nám to teď spíš dělá starost, protože víme, kde místo starého hradu v sektoru města je, a pokud bychom tam chtěli stavět, tak nás určitě čeká archeologický výzkum, což trošku komplikuje situaci. Ale myslím si, že to k historii města patří.

Žijeme v nelehké době a nastupovat do funkce starosty je jistě velká zodpovědnost. Co vy na to?
Doba není lehká, to je pravda. A já se přiznám, že mám ohromné štěstí na lidi kolem sebe. Nemohu tady všechny jmenovat, protože každý má svoje místo a funkci. Je tedy určitě příjemné pracovat v týmu skvělých lidí. Navíc je tam opravdu i podpora blízkých přátel, kteří vás v těžké době podpoří a pomohou. Máme relativně nějaké finance z minulých dob, takže projektů a vizí je spousta. Nelze vše udělat hned, ale máme představu, co chceme dříve a co později. Jednou z priorit je v tuto chvíli rekonstrukce Říhova domu, kde by měl vzniknout denní stacionář pro seniory. Chceme zainvestovat do budovy sokolovny, samozřejmostí je i pomoc škole a školkám, který bychom měli také vylepšit a zkapacitnit. To znamená, že peníze na to relativně máme, ale samozřejmě nejsou neomezené.

Čtěte také

A bavíme se samozřejmě o energiích, protože ať už jde o kluziště nebo bazén, tak nám ekonomika úplně nedovoluje na pětitisícovém městě tyto záležitosti provozovat tak, aby to mělo smysl. Bohužel se zatím potýkáme také třeba s tím, že bychom potřebovali opravit komunikace a chodníky, věci, které slouží lidem běžně. Chceme, aby byli lidé spokojení a denně se pohodlně dostali do zaměstnání či na nákup. Jinak velkou vizí je i zázemí pro volnočasové aktivity, ať už to jsou skauti, hokejbal, hasiči, ale je to vše o penězích.

Spolkový a kulturní život u vás v Chlumci nad Cidlinou mne zajímá. Žije to?
Žije. Mám z toho velkou radost, protože se rozjela kulturní zařízení, už jsem zmínil Loretu, ale musím ještě přidat Klicperův dům, kde máme novou šéfovou a ta opravdu dělá vše možné, abychom dostali lidi zpátky z jejich domovů do centra města za kulturou. Máme štěstí i na lidi kolem sportu. Máme věci jak pro mladé, tak i pro generace starší. Ať je to univerzita třetího věku nebo podpora společného života. 27. 11. od 17 hodin proběhne adventní rozsvícení náměstí, 7.12 to bude akce Česko zpívá koledy. Na náměstí budou 18.12. vánoční trhy, což je určitě krásná příležitost k tomu, se setkat a popovídat si. A možná prozradím ještě jednu vizi. Máme v plánu na únor uspořádat masopustní oslavy. A pokud se nám to povede, tak bychom rádi udělali nějakou taškařici a srandu.

Děkuji za dnešní setkání novému starostovi Chlumce nad Cidlinou Vladanu Kárníkovi, který byl dnes naším hostem. Ať se v Chlumci dál dobře žije, pane starosto.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.