Chlumec nad Cidlinou chce opravit tamní sokolovnu. Investice se ale počítá v desítkách miliónů korun

29. říjen 2022 21:31

Radnice v Chlumci nad Cidlinou chce udělat všechno pro záchranu téměř sto let staré budovy sokolovny. Město má připravený projekt, podle kterého by náklady měly být zhruba 35 miliónů korun. Tolik peněz v městské kase ale navíc není.

Čtěte také

S nezávislým starostou Chlumce nad Cidlinou Vladanem Kárníkem vstupujeme do sálu místní sokolovny. Je vidět, že tohle místo už mnohé pamatuje. „Když se podíváte, tak tady kdysi probíhalo divadlo, teď to slouží tanečním zábavám a dalším kulturním akcím. A odehrává se tu občas i nějaká sportovní aktivita, tak bychom rádi, aby tento dům zůstal zachován ve stavu, v jakém je.“

Samotné budově sokolovny je 94 let, problémem jsou tu především střechy. Zatéká zejména v místech, kde jsou střechy ploché, říká Vladan Kárník. „Jak je plochá střecha, tak to někde zateče a vy vlastně to místo přesně nenajdete. Je zapotřebí to celé strhnout a začít znovu.

Náklady na kompletní opravu sokolovny by mohly být zhruba 35 milionů korun, říká Vladan Kárník. „V tuto chvíli je od Národní sportovní agentury vypsaná možnost dotace v řádu 20 milionů korun. Příslib dofinancování je odsouhlasen zastupitelstvem města Chlumec nad Cidlinou. A budeme doufat, že nám to třeba vyjde.

Zastupitelé v Chlumci nad Cidlinou jsou v názoru jednotní, sokolovnu je zapotřebí zachránit a opravit.

Čtěte také

I proto zvedlo ruku pro finanční pomoc města všech 21 zastupitelů, říká bývalý starosta města Miroslav Uchytil z KDU-ČSL. „Je potřeba pomoci Sokolu, protože přeci nedopustíme, aby tato budova postupně spadla. Sokol už nikdy nebude mít dostatek finančních prostředků v řádu desítek milionů korun.

„V současné době jsou na tom kriticky samozřejmě vnitřní rozvody inženýrských sítí. A je hotový projekt, dodává Miroslav Uchytil.

Chlumec byl připraven doplatit dotace nejprve 10 a později 15 milionů korun.

Samotná dotace od Národní sportovní agentury ale zůstává podle Miroslava Uchytila klíčová. „My tu sokolovnu prostě nenecháme padnout. Jsme ochotni tyto peníze v rozpočtu najít a vykrýt to. Ale nejdříve musíme počkat, jestli budeme úspěšní s žádostí o dotaci.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související