Vodohospodáři v Hradci Králové začali s opravami důležitých bodů pro zásobování města vodou

2. říjen 2019 11:06

S rozsáhlou opravou výměny nefunkčních uzávěrů potrubí v Sokolské a Hradecké ulici začali vodohospodáři v Hradci Králové. Práce by sice neměly omezit zásobování města pitnou vodou, lidem z kohoutků ale může téct zakalená voda. U odstavení takzvané sekční šachty nedaleko křižovatky Mileta byla s mikrofonem i reportérka Lucie Peterková. 

„Tady se budou měnit sekční uzávěry DN 600 a DN 200, které vlastně uzavírají přívod vodojemu do města," ukazuje cíl oprav v takzvané sekční šachtě mistr rozvodů vody Královéhradecké provozní David Rücker.

Čtěte také

Zde se ale bude pracovat až poté, co s kolegy uzavře všechny důležité přívody vody nedaleko odsud.
„My teď odstavíme onu sekční šachtu. Voda nám musí téct jinudy. Takže jsme uzavřeli šoupě v Hradecké ulici a na parkovišti u fakultní nemocnice. Takže celá Sokolská je odstavena."

Než se vodohospodáři pustili do práce, museli nejprve zajistit odklon dodávek pitné vody.

Teď uzavírají jednotlivé úseky, až poté budou, podle vedoucího střediska rozvodů vody Jana Klimeše, pokračovat opravy v samotné sekční šachtě.
„Rekonstrukce spočívá v tom, že se mění uzávěry. Jde o výměnu technologie nefunkčních uzávěrů a servopohonů, které se šoupaty manipulují, uzavírají je a otevírají."

S rozsáhlou opravou výměny nefunkčních uzávěrů potrubí v Sokolské a Hradecké ulici začali vodohospodáři v Hradci Králové

„Ta lepší varianta je, že obyvatelé města vůbec nic nepoznají. My doufáme a pevně věříme, že nebudou vůbec omezeni v dodávce pitné vody," říká mluvčí Královéhradecké provozní Veronika Bergrová.
„Horší varianta by znamenala, že obyvatelé nebudou omezeni v dodávce pitné vody, ale poznají to na zákalech. Protože celý systém je připraven tak, úplně změníme směr proudění vody v síti, která dodává pitnou vodu do Hradce Králové. A to může strhnout různé usazeniny v potrubí, které potom způsobují zákaly a inkrusty."

Čtěte také

Problémy mohou nastat vždy, když technici odstaví jednotlivé úseky a neměly by trvat déle než dva dny. Může se ale stát, že z kohoutků poteče směs s usazeninami manganu a železa.

„Protože zákal a inkrusty jsou většinou hnědé barvy, takže je voda nevzhledná. Ale neznamená to, že je závadná nebo že není pitná. Ale bohužel na první pohled tak působí," dodává Veronika Bergrová.

Vodohospodáři plánují, že veškeré práce budou hotové nejpozději do 15. prosince.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související