Vlastní okurky, papriky a rajčata. Současná ekonomická situace vrací spoustu lidí k zahradničení

6. květen 2022 07:52

Zájem o sadbu zeleniny podle pěstitelů na Trutnovsku roste. Poptávka ze strany zákazníků je vetší než v loňském roce a sadbu vyráží kupovat třeba na trhy. Důvodem je současná ekonomická situace, která přináší zdražení, mimo jiného právě i zeleniny. Proto si ji spousta lidí začíná sama pěstovat nebo se k zahradničení vrací. 

„Já chci rajčata a papriky na ven. Dejte mi pět těchto, co se nemusí vyštípávat,“ seniorka Marie vybírá zeleninu, kterou si plánuje vypěstovat.

Čtěte také

Hned vedle postává paní Věra, která drží v ruce několik květináčů. „Tři hadovky do skleníku a potom budu mít zájem o nakladačky. Ostatní si vypěstujeme doma, protože máme skleník.

Největší zájem je podle pěstitelů zeleniny hlavně o různé druhy okurek, rajčat a paprik.

„Nárůst zeleniny, kterou pěstujeme každý rok, tak bych řekl, že letos jí máme zase o nějakých 20 procent víc, a zájem o ni je čím dál větší, potvrzuje velký zájem zákazníků Pavel Rejmond z Vlčic.

Čtěte také

Ve Vrchlabí prodává každý den od rána do doby než dojde zboží a to prý bývá brzy. „Množstevně si to netroufám říct přesně, ale řekl bych, že denně prodáme tak 150 rajčat, 100 paprik a 100 okurek.

Bedýnek se sazenicemi jsou tu desítky, další zásoby jsou v přepravkách v autě.

„Je toho tady strašně moc a dokonce bych řekla, že i víc než v loňském roce. Nebo jsem možná přišla dřív než loni, říká mladá maminka Marie.

Čtěte také

„Balkónovky. Ty jsou do truhlíku, Veronika Šimková právě radí zákaznici jaká rajčata vybrat.

Důvod proč lidé ve velkém chtějí pěstovat vlastní zeleninu je podle ní jasný. „Je to cena zeleniny v obchodech. Takže lidé se vrací k zahradničení. Protože koupit si na trhu sazenici za 20 korun a vypěstovat si z ní třeba 5 kilogram rajčat je něco úplně jiného než si koupit jedno kilo rajčat za 80 korun. A ta rajčata navíc ani nemají tak dobrou chuť.

Kvůli velkému zájmu si někteří zákazníci přichází dokonce sazenice objednat s předstihem, aby měli jistotu, že ještě budou.

Spustit audio

Související