Vládnoucí strany v Hradci Králové podepsaly programové prohlášení. Jaké jsou priority města?

19. leden 2023 08:09

Dokončení územního plánu, přizpůsobení města na klimatickou změnu nebo přípravy oprav Velkého náměstí či Benešovy třídy: to označily koaliční strany v Hradci Králové za své priority ve stávajícím volebním období. Po skoro čtyřech měsících od komunálních voleb se k tomu zavázaly v programovém prohlášení. 

Čtěte také

Programové prohlášení společně včera podepsali představitelé vládnoucích uskupení HDK, TOP 09, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec, uskupení Změna pro Hradec a Zelení.

„Programové prohlášení je podle mě ambiciózní a realistické,“ říká primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová z HDK.

Jako jeden z hlavních úkolů vládní uskupení pokládají dokončení územního plánu.

„Podle našich plánů by měl být schválen do konce roku 2024. To nám otevře ruce k tomu, abychom mohli i místa, která jsou v současnosti zablokována stávající verzí územního plánu, rozvíjet, uvádí náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek z TOP 09.

Konkrétně má jít například o zónu letiště a severní zónu, kde by měla v budoucnu vzniknout nová obytná zástavba.

Klíčovým cílem je také oprava Žižkových sadů a Severních teras a adaptace města na klimatickou změnu, pokračuje náměstek Lukáš Řádek. „Například výraznou zónou, která se přehřívá, je oblast Velkého náměstí. Je to ale i náměstí 28. října, Gočárova ulice či Masarykovo náměstí. Budeme hledat řešení, jak i do těchto míst dostat více zeleně a více vody.

Čtěte také

„Co se týče budov, tam je obrovský potenciál. V současné době jsou nové technologie na realizaci takzvaných zelených střech a fasád, dodává Lukáš Řádek.

Vedení města se chce také zaměřit na architektonickou a urbanistickou kvalitu budovaných projektů - využít k tomu chce architektonické soutěže, například teď na přestavbu lokality koželužny v Kuklenách. Důraz bude vedení města klást také na budování klíčových cyklostezek. Finanční prostředky na to město prý sežene.

„My budeme naprosto zásadně hledat dotační možnosti, vysvětluje primátorka Pavlína Springerová z HDK.

Čtěte také

Podle opozičního hnutí ANO chybí v programovém prohlášení ucelená vize pro město, s představenými plány ale souhlasí.

„Se spoustou věcí v rámci investic a rozvoje my souhlasíme. Rozvoj letiště a Severní zóny nebo terasy u Žižkových sadů a Velkého náměstí, Benešova třída a Mileta. Kde bychom ale naopak byli velmi opatrní, jsou právě ony zelené věci. Kde například zelené střechy za každou cenu a všude považujeme spíš za módní či ideologickou vlnu než za něco, co je praktické, říká místopředseda zastupitelského klubu ANO Denis Doksanský.

Kompletní znění programového prohlášení je přístupné na internetových stránkách města Hradce Králové.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související