Vladimír Burjánek: Zvláštní rok

1. leden 2021

Máme před sebou dalších 365 dílů kalendáře. Prožili jsme velmi zvláštní rok. Možná se shodneme, že jsme se potkali s něčím, co jsme naprosto nečekali. V mnohém nás to zřejmě poučilo i potrestalo. Někteří lidé zaplatili za tuto zkušenost tím nejcennějším - svým životem. 

Ptali jste se možná jako já, když bylo virové období. Jak je to možné? Důvodů bude pravděpodobně víc, stejně jako vykladačů toho, co postihlo lidi celosvětově.

Čtěte také

Sám jsem se zamýšlel nad tím, že jsme asi zaplatili dań za to, že se máme z pohledu Evropana obecně dobře, možná velmi dobře. Že můžeme svobodně cestovat a jezdit po celém světě. Ale že globalizace a snadnost překonávání dálek může být jedním z rizik - co si ze světa dovezeme domů.

Podívejte se jen na letecké nebe nad naší republikou a jak potom vypadá třeba jen to evropské. Asi je skutečně čas chovat se i lépe k přírodě a životnímu prostředí a to už nemluvím o tom - i sami k sobě. Budeme na to mít za chvíli další čistou cestu začínajícího roku. Vyšlápněme tedy bez obav a lépe.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Překvapení

    Na zastávce dálkového autobusového spoje narůstala fronta příchozích, kteří se poslušně řadili za sebou. Pak se objevila uspěchaná madam se třemi velkými taškami.

  • Vladimír Burjánek: Sedmnáct pádů

    Málokterý jazyk má třeba u slov tolik významů jako naše mateřština a s nimi se dá žonglovat neuvěřitelně. Dokladem mohou být třeba semaforské repliky. 

  • Vladimír Burjánek: Přání

    Dnes máme třetí adventní neděli. V minulých dnech jsem cestoval několikrát autobusem na delších tratích. Člověk se dívá okénkem ven a přemýšlí o všem možném.