Vladimír Burjánek: V pohodě

11. srpen 2024

Je to zvláštní. Jako se mění móda a střídají se různé trendy, jsme svědky i popularity slov a výrazů, které se ve velmi krátké době stávají přímo předpokladem módnosti vyjadřování. Pamatujete se na období, kdy výraz - to je hustý, byl součástí oblíbené řeči mladých? A husté bylo všechno. Pak nastala doba ujištění, to dáš. 

Čtěte také

Používali to hlavně mladí, ale časem se chytili i penzisté a ti, kteří to nikdy nedávali. Čert ví, kde se vzalo portfolio. Asi uteklo bankéřům, ale během krátké doby měli portfolio i sportovní komentátoři, když nám zasvěceně prozrazovali, jaký rejstřík umu má ten či onen fotbalista, hokejista a další sportovci. Své portfolio mají určitě i kapesní zloději.

Politici přešli od intelektuálního vnímání k politickému spektru, které je obvykle napříč. Sportovci zase ubezpečují, že jdou do zápasu či výkonu s pokorou, zřejmě k protivníkovi.

Čtěte také

Prohlásí hned, že soupeř má vysokou kvalitu. Tou se asi zdobili všichni naši soupeři na nedávném mistrovství Evropy v kopané. V případě míčových her jsou soupeři silní na balónu, u hokeje na puku.

A jazykovědci jen kroutí hlavou. Znáte jakobíny? Zkuste chvíli poslouchat nějaký rozhovor a zjistíte, že dost lidí se bez plevelů jako a jakoby nevyjádří. Jste v pohodě? To je současný slovní hit. Pusťte si třeba nějaký seriál a zjistíte, že během jednoho dílu se zeptají na pohodu tolikrát, že už z toho jste na kraji nepohody vy.

Spustit audio

Související

  • Vladimír Burjánek: Práce

    V době, kdy právo na práci bylo zákonem a neustále se to zdůrazňovalo, bylo téměř nemyslitelné, aby ho občané povinně nevyužívali. Byli ovšem i lidé, kteří nepracovali.

  • Vladimír Burjánek: Malíř teček

    Když jsem na počátku devadesátých let přišel do redakce Hradeckých novin, začal jsem na sobotní příloze. Mezi trojicí tehdejšího magazínu byl i výtvarník Vláďa Gottvald.

  • Vladimír Burjánek: Strašidla

    Jestli budeš ještě zlobit, nebo něco provedeš, zavoláme Žídka. To bylo důrazné varování, které platilo na všechny malé děti ve vesnici v době našeho dětství.