Vladimír Burjánek: Mistři

1. červen 2024

Taky si pořád nemůžete zvyknout jako já, že hokej se hraje v zimě a fotbal v létě. Mám to nějak zakódováno od dob legendárního rozhlasového reportéra Mašlonky. Dneska se na hokejové mistrovství díváte z bazénu a po lyžovačce pustíte v televizi kopanou. 

Čtěte také

Prožili jsme další mistrovství světa v letních teplotách v Praze. V základní skupině nás potrápili Finové, s odřenýma ušima jsme zdolali Nory, na nájezdy prohráli se Švýcary, porazili jsme Dány a Rakousko, v poklidu přejeli Brity. Nakonec jsme, posíleni už o Pastrňáka a Zachu z NHL, prodloužili naše čekání na vítězství nad Kanadou.

Zato ve čtvrtfinále kluci konečně po delší době zdolali Američany, v utkání jediné branky, ale herně kvalitním a líbivém.

V úžasném zápase o finále naši rozdrtili Švédy, kterým jsme nastříleli sedm gólů, jeden hezčí než druhý. Diváky v hale i u obrazovek zvedal nádherný hokej ze sedadel. To ovšem nebylo všechno.

Čtěte také

Kanada nestačila na bojovné Švýcary a s nimi jsme sehráli neskutečné finále. Sice chudé na branky, ale dech beroucí pro diváka.

Při Pastrňákově první, ale rozhodující brance, se na konci zápasu potvrdilo Jágrovo proroctví, že právě on rozhodne. Mistrovskou tečkou byl už jen gól do prázdné švýcarské klece a titul světových mistrů po čtrnácti letech.

Sledovali jsme zápas doma. Se synem jsme komentovali chvilky na ledu i radili hokejistům. Když vás tak poslouchám, vložil se do řeči vnuk, mladý hokejista. Hráli jste to se zmrzlou žábou na rybníku a budete jim radit.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.