Vláda dál zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Novinky se dotknou i hor a horských středisek

29. leden 2021 10:08

Od půlnoci v noci z pátku na sobotu začínají platit nová opatření proti šíření koronaviru. Týkají se například i hor a horských středisek, kde sice za poslední hodiny napadly další centimetry čerstvého sněhu, ale lyžaři si ho ve velkém neužijí. Podrobnosti zjišťoval reportér Tomáš Lörincz.

Čtěte také

Pokud jde o přírodní podmínky, tak teplota je v nižších polohách kolem -5 stupňů, na hřebenech je potom -7 až -8 stupňů. Na Luční boudě bylo ráno dokonce -11 stupňů.

Přes noc napadlo další zhruba 5 centimetrů sněhu, ale silnice jsou sjízdné. Například při cestě do Špindlerova Mlýna dojedete až do Vrchlabí prakticky po suché silnici. A také dál se dá pokračovat bez větších problémů.

Horská služba hlásí druhý stupeň lavinového nebezpečí, tedy nebezpečí jen mírné. A to by určitě mělo minimálně několik následujících dnů vydržet.

Čtěte také

Na hory vyráželi v minulých dnech často běžkaři, pro které byly upravovány desítky kilometrů stop. Změní se něco i pro ně?

Nejzásadnější změnou je ukončení provozu lanovek, které dopravovaly na hřebeny hor pěší, sáňkaře i běžkaře. Jezdit přestane například lanovka na Medvědín, tedy do blízkosti běžeckých stop na Horních Mísečkách. Nebo také lanovka na Černou horu.

Čtěte také

Pokud jde o samotné běžecké stopy, tak Skiareál Špindlerův Mlýn pokračuje s úpravou tratí na Mísečkách ve stejném režimu. Protože tam se dá do stop dostat nejen lanovkou, ale i autem.

Skiresort Černá hora, který upravuje trasy právě na Černé hoře a okolí, zatím čeká na písemnou podobu rozhodnutí vlády a potom se rozhodne, jak to bude dál s úpravou běžeckých tratí. Ve hře jsou obě varianty. Tedy že se upravovat bude i že úprava na hřebenech dočasně skončí.

Co tedy vlastně vůbec zůstane na horách v provozu?

Moc toho není. Některé restaurace mají nadále v provozu výdejní okénka, takže návštěvníci si mohou dát například oběd, i když v provizorních podmínkách. Nebo si mohou zakoupit čaj.

Už to sviští od rozhledny

Nadále je možné využít například jednu ze dvou sáňkařských tras z Černé hory, ale nahoru musí zájemci po svých pěšky. Potom je ještě další sáňkařská dráha ve Špindlerově Mlýně, tam se zatím nic nemění. Ta je v provozu od středy do neděle.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související