Počasí přeje zimním sportům a tak tratě pro běžecké lyžování vznikají i tam, kde byste je nečekali

18. leden 2021 10:27

Milovníci běžeckého lyžování zažívají asi nejlepší období za několik posledních let. Díky sněhové nadílce už s běžkami nemusí na hory, upravené tratě totiž přibývají i v níže položených místech. Nově jsou k dispozici například přímo v Náchodě, v okolí Babiččina údolí a nebo na okraji Červeného Kostelce.

Čtěte také

V areálu městského kempu Brodský u Červeného Kostelce na Náchodsku je v létě vidět spoustu lidí v plavkách. Na jaře a na podzim sem míří desítky a možná i stovky rybářů. V zimě však býval areál velmi často opuštěný.

To už teď není pravda, protože Milan Hrstka společně se svými spolupracovníky připravili několik kilometrů běžeckých lyžařských tratí. Stojíme v centru kempu a tady je vytvořena trať pro ty nejmenší.
„Ano, tady je kilometrové kolečko pro nejmenší lyžaře, aby si mohli něco natrénovat. A potom vyrazí do okolí, kde už mohou hltat kilometry."

Běžkaři už tady využívají krásně upravené stopy.
„V současné době máme vyjeto asi dvanáct kilometrů běžkařských stop. Je to absolutně historicky poprvé, co byly v okolí kempu Brodský vytvořeny běžecké trasy, protože počasí nám to zatím nikdy nedovolilo. Teď to byl rychlý nápad, hned rychlá realizace a už mohou lidé běžkařit."

Čtěte také

Proto vznikl i honosný název Skiareál Brodský.
„Je to trošku nadsázka, ale je tu dvanáct kilometrů k dispozici. A kdyby to vydrželo třeba i jen čtrnáct dní, tak to určitě udělá lidem radost."

Nasedáme na sněžný skútr, za kterým je připojena speciální žehlička vytvářející běžeckou stopu, a vyrážíme do terénu. Za chvíli jsme zpátky a protažená je další část tratí a běžkařských stop.
„Budeme stopy ještě určitě rozšiřovat. Máme tu příhodné louky, kde stopa vydrží delší dobu než na poli," dodává s úsměvem Milan Hrstka z areálu městského kempu Brodský u Červeného Kostelce na Náchodsku, který se na čas změnil v běžkařský lyžařský areál.

Spustit audio

Související