Místo sjezdovek sáhli lidé po běžkách. I na Náchodsku přibývají upravené tratě pro běžecké lyžování

12. leden 2021

Zavřené skiareály i veřejná sportoviště znamenají komplikace pro milovníky pohybu. Řada z nich proto sáhla po běžkách. Sportovcům navíc přeje počasí, sníh napadl i v nižších polohách a postupně se tak otevírají další a další upravené tratě. Výjimkou není ani Náchodsko.  

Čtěte také

„Začátek trasy je tady na louce a stáčí se to doleva směrem na Velké Poříčí, odkud se to zase vrací zpátky," říká předseda sportovní klubu Běloves Lukáš Kučera.

Společně stojíme na okraji Náchoda, na dohled od hranic s Polskem. Právě tady totiž začíná jedna z běžeckých tratí Kladského pomezí.
„Zatím toho sněhu je málo, jak je vidět. Leze z něj ještě trošku tráva, takže je zapotřebí, aby ho ještě minimálně deset centimetrů připadlo."

Čtěte také

Za ideálních podmínek by na trati mělo být víc než třicet centimetrů sněhu. Tolik asi v příštích dnech nenapadne, přesto se pravděpodobně běžecká stopa začne upravovat.
„Teď když to zmrzne a ještě něco napadne, tak to možná půjde upravit i s nižší výškou sněhu."

Čtyřkolka se speciálním nástavcem tak vyrazí upravovat běžecký okruh možná ještě tento týden, práci bude mít i na nedalekém Dobrošově. I tamní okruh má zhruba pět kilometrů.
„Výška sněhu ani podmínky nedovolovaly úpravu běžeckých stop v okolí Dobrošova. A zase platí, že pokud sníh ještě připadne, tak uvidíme a před víkendem uvidíme, jestli případně půjde připravit nějaké ty okruhy."

Běžecké stopy v Jizerských horách

Aktuální stav tratí zájemci o běžecké lyžování najdou na webových stránkách ski.kladskepomezi.cz.

Momentálně je ze zhruba tří stovek kilometrů tratí zprovozněných asi dvacet pět.

Čtěte také

„Například v Adršpachu je upravovaný okruh na bruslení i na klasiku. Dále potom v Machově nebo v Polici nad Metují a pokud samozřejmě ještě napadne další sníh, tak k tomu přibydou i další oblasti," říká Markéta Venclová z obecně prospěšné společnosti Kladské pomezí.

O úpravu tratí se napříč regionem starají nadšenci z nejrůznějších zájmových organizací, někdy přímo zástupci města a obcí.

Údaje o úpravě tratí se navíc na webu zobrazí prakticky okamžitě po tom, kdy technika svoji práci dokončí.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.