Lidé se v zimě snaží přilepšovat lesní zvěři. Podle lesníků ale mohou napáchat víc škody než užitku

27. leden 2021 10:18

Přikrmování lesní zvěře je pro mnoho lidí po celé republice v těchto dnech velkým lákadlem. Do krmelců tak nosí nejrůznější pochoutky, podle lesníků ale někdy napáchají víc škody než užitku. Proto žádají návštěvníky lesů o dodržování pravidel při přikrmování zvířat, své dary by neměli nosit až přímo ke krmelcům.

Čtěte také

S revírníkem Miroslavem Kohlem jsme v lese nedaleko Pilníkova na Trutnovsku. Právě přicházíme ke krmelci a budeme dosypávat krmení pro lesní zvěř.
„Budeme dosypávat ječmen, který má pro zvěř výhodné složení vzhledem ke své energetické hodnotě."

Je tu i dostatek sena. A to, že je krmelec opravdu využívaný, o tom svědčí stopy ve sněhu okolo.
„Nejčastěji sem ke krmelci chodí srnčí zvěř. Může se tady vyskytnout i zvěř mufloní a občas projde i tlupa zvěře černé, tedy divočáci."

Pokud by lidé chtěli něčím v zimě přispět lesní zvěři, tak vedoucí Lesní správy Dvůr Králové nad Labem Lesů České republiky Pavel Draštík radí, co pro ni mohou nejlépe udělat.
„Pokud by chtěli lidé prospět lesní zvěři, tak v těchto zimních měsících ji především nerušit. Skutečně, když je více sněhu, tak zvěř je od přírody vybavena takovým úsporným módem, aby neztrácela energii. Takže se tolik nepohybuje. A pokud je pak donucena odbíhat, tak je to pro zvířata komplikace."

Čtěte také

A doplňuje správný postup, pokud lidé chtějí přinést do lesa zvířatům něco na přilepšenou.
„Nejlepší je, pokud lidé už na podzim vědí, že budou chtít zvířátkům pomoci, tak sbírat plody lesních dřevin. To znamená kaštany, žaludy či jeřabiny. A mohou to přinést k nám na Lesní správu Dvůr Králové nad Labem. Pokud to bude větší objem, tak za úhradu. A pokud to budou děti, které chtějí zvěři pomoci, tak jim zvířata jistě moc poděkují opět prostřednictvím nás lesníků."

Lidé by rozhodně neměli lesní zvěř přikrmovat například pečivem nebo dokonce živočišnými zbytky.

Spustit audio

Související