V Krkonoších se zavírá 17 stezek, které vedou kolem přezimovacích obůrek. Zvěř potřebuje v zimě klid

1. prosinec 2020 09:27

Od 1. prosince je v Krkonoších zavřeno 17 stezek. Jsou to ty, po kterých lidé chodí v blízkosti přezimovacích obůrek zvěře. Správa Krkonošského národního parku je uzavírá proto, aby měla zvířata v zimě klid a turisté je nerušili. Zákaz platí až do 30. dubna.

Čtěte také

Lesník Martin přichází do přezimovací obůrky nedaleko Dolního Dvora. Otevírá seník a plní krmelce.
„Doplňujeme do žebřin seno. Toho musí mít dostatek už od začátku jim ho přidáváme. Když budou mít potřebu, tak aby bylo k dispozici. Samozřejmě nejvíc si ho berou potom až v zimě, když už je nouze."

Zvěř už do obůrek pomalu přichází, ale ještě v nich nezůstává a vrací se zpět do lesů.
„Zvyknou si, čím déle se krmí, tak si zvyknou i na nějaký časový pořádek. A potom už třeba i přestanou odcházet z oboru. Už si tu lehnou, i v otevřené oboře. A potom to závisí na sněhu."

Až bude sněhu víc, brány obůrek se uzavřou a zvěř už se ven nedostane.

Obůrky, které se nachází poblíž obcí, jsou někdy v zimě atrakcí pro lidi.
„Je to veliký problém. Lidé se v dobré víře chodí koukat na zvířátka, ale tím je vlastně plaší. A zvěř je potom neustále ve stresu. A nedej bože, když sem vlítne pes."

Čtěte také

Proto Správa Krkonošského národního parku označila 17 cest v blízkosti obůrek značkami se zákazem vstupu. A nikdo se po celou zimu po těchto stezkách nesmí pohybovat.

„Zvěř v obůrkách potřebuje klid, který jí má zajistit to, že se okolo nebudou pohybovat lidé, nebudou se tam vyskytovat žádné stresující faktory v podobě například volně pobíhajících psů. A pochopitelně třeba i zábavní pyrotechnika nepřispívá k pohodě a klidu," vysvětluje mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Obůrky jsou pod neustálým dohledem lesníků. Pokud narazí na bezohledného turistu, mohou mu na místě udělit blokovou pokutu.

Spustit audio

Související