Lesníci z Městských lesů Hradce Králové opět přikrmují zvěř, kvůli mrazům

31. leden 2014

Lesníci začali opět pravidelně plnit krmelce v městských lesích Hradce Králové. Během zimních dnů s vysokými teplotami nebylo nutné přikrmovat lesní zvěř často. Teď doplňují třikrát až čtyřikrát týdně.

Lesníci doplňují do krmelců seno, kaštany, jablka, sušené kopřivy, ale i speciální krmivo s léčivy proti parazitům.

„Toto je speciální medikované krmivo, které teď předkládáme zvěři v době klidu a v době hájení proti parazitologickým škůdcům a kvůli celkovému odčervení, aby byla zvěř zdravá až se na jaro zase oteplí,“ vysvětluje Lukáš Hýsek za královéhradecké Městské lesy.

„Celkově nabízíme zvěři širokou škálu potravy, která jim v těchto dobách chybí. Máme tady i sůl, kam zvěř pravidelně dochází k lizu. Sůl je nezbytná pro spárkatou zvěř,“ dodává.

Do krmelců si přichází pro potravu zvěř srnčí, daňčí, divoká prasata, občas i bažant nebo zajíc. Podle Hýska chodí ke krmelcům hlavně v noci.

„Protože městské lesy jsou celkem vydatně navštěvované lidmi a ta zvěř je přes den rušena. Starosti nám dělají hlavně pejskaři, kteří pouštějí své čtyřnohé přátele na volno. A pokud dojde k nějakému delšímu štvaní v tomto počasí, může zvěř dostat i zápal plic a je po ní,“ upozorňuje.

Současné počasí podle něj ale zvířatům také pomáhá. „I zima je pro zvěř přínosem, aby se zamezilo některým parazitům. Ta zvěř je klidnější. Slabé kusy, které se nepodaří odlovit, nepřežijí mrazy a pro další populaci je to přínosem,“ vysvětluje.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio