VIDEO: Podívejte se na živý přenos z čapího hnízda na komíně v Bohuslavicích u Trutnova

8. duben 2019 14:16

První čápi se zpět v Česku začali objevovat zhruba před měsícem. Tehdy oznámila Česká společnost ornitologická 40 obsazených míst. Začátkem dubna jich počítadlo na webových stránkách společnosti hlásí již 439. S dubnem přichází také jejich hlavní hnízdící sezóna, což potvrzuje i čapí pár v Bohuslavicích u Trutnova. Ve čtvrtek v noci tam snesla samička první vejce. Co se v hnízdě děje, můžete sledovat živě díky webkameře na komíně.

„Na spoustě hnízd už je plný čapí pár. Jakmile doletí druhý partner, tak nemají na co čekat, výchova čapích mláďat je poměrně dlouhá a náročná,“ vysvětluje Gabriela Dobruská z České ornitologické společnosti . Právě kvůli namáhavé péči o mláďata a dlouhé inkubační době mají čápi podobně jako jiní velcí ptáci pouze jednu snůšku ročně. Maximálně když o vejce přijdou, jsou schopni udělat ještě tzv. náhradní snůšku.

Na Broumovsko se vrací čápi bílí. Zatím obsadili několik komínů, kde odpočívají po daleké cestě

Přilétají poslové jara, čápi (ilustrační foto)

Na Broumovsko se začínají vracet čápi, zatím obsadili tři hnízda. Podle zoologa Petra Kafky z CHKO Broumovsko je koncentrace čápů v této oblasti nejvyšší v celém Královéhradeckém kraji. V těchto dnech pozoruje stávající hnízda, aby zmapoval četnost tohoto velkého opeřence. Na jednu obhlídku s ním vyrazila reportérka Jana Házová.

„Čápi jsou takoví velcí stavitelé. Každoročně hnízdo opravují a vylepšují,“ popsal jejich chování zoolog Petr Kafka z CHKO Broumovsko. Po několika letech může tedy hnízdo dosáhnout opravdu velkých rozměrů. Podle Kafky je nutné je občas odkopat a snížit, aby se ulehčilo komínu nebo jiné konstrukci pod hnízdem. „Může vážit několik metráků, případně to může klidně být i tuna,“ dodává pro Český rozhlas Hradec Králové.

Komíny jsou pro jejich hnízda typická. Kvůli tomu bývá obtížné tyto ptáky pozorovat a podobné webkamery jako tato v Bohuslavicích tuto práci výrazně ulehčují. „Prostřednictvím webkamer máme přesný přehled o tom, kdy snesou vejce, jak dlouho trvá inkubace nebo kdy se začnou mláďata líhnout,“ doplňuje Gabriela Dobruská.

Přilétají poslové jara, čápi (ilustrační foto)

Samička má kroužek DEH H9931, kroužkována byla 7. července 2011 jako mládě ve Volkersdorfu v Německu, v roce 2015 byla odečtena v Klopotovicích v Olomouckém kraji, v roce 2017 byla odečtena v Trutnově a loni v Bohuslavicích.

Přilétají poslové jara. Ornitologie, společná láska otce a syna, Miroslava a Kamila Hromádkových

Přilétají poslové jara, čápi (ilustrační foto)

I když astronomické jaro teprve začalo, poslové jara jsou už dávno tady. První čáp přiletěl letos do České republiky snad už 19. února na komín v centru Chebu. A jestli jsou už čápi také u nás v Královehradeckém kraji, tak na to se zeptáme ornitologů, otce a syna, Miloslava a Kamila Hromádkových. 

Na kanále YouTube se můžete podívat také na vybrané nejzajímavější záznamy z čapího hnízda v Bohuslavicích. V neděli 24. března přílet prvního a následně druhého čápa. Ve čtvrtek 4. dubna snůšku prvního vajíčka a radost obou čápů nad vajíčkem. V sobotu 6. dubna například na snůšku druhého vajíčka.

Průměr se pohybuje mezi 3 až 4 vyvedenými mláďaty, ale vajec můžou samice snést klidně šest. Další přibydou pravděpodobně v průběhu tohoto týdne.

autor: baj | zdroj: iROZHLAS.cz

Související