Většinu váhy horní poloviny těla nese pět bederních obratlů. Meziobratlové ploténky ale degenerují

23. září 2021

Vyhřezlá ploténka patří mezi zdravotní komplikace, se kterými se často potýkají starší pacienti. Příznaky souvisí hlavně s místem, kde k výhřezu došlo. Jedná se především o bolesti zad, které mohou vystřelovat i do končetin, poruchy citlivosti a hybnosti. Některým lidem pomáhá konzervativní terapie a rehabilitace, jiní volí léčbu laserem nebo operativní odstranění vyhřezlé části ploténky.

MUDr. Michal Bednář, Ph.D. hovoří v naší radioporadně na téma: výhřez meziobratlové ploténky.

Jak poznat vyhřezlou ploténku?

Meziobratlová ploténka, která se někdy označuje také jako meziobratlová destička (discus intervertebralis), je elastická tkáň spojující jednotlivé páteřní obratle.

Čtěte také

Skládá se z vnějšího vazivového prstence a rosolovitého jádra. Díky své pružnosti umožňují ploténky ohýbání páteře, zatímco zachovávají dostatečně pevné spojení jednotlivých obratlů.

K výhřezu ploténky dochází ve chvíli, kdy praskne vazivový prsten a rosolovité jádro (nebo jeho část) je vytlačeno do okolního prostoru. To může vést například k zúžení míšního kanálu nebo dráždění a utlačování nervových kořenů, které na boku vystupují z míchy ven. Obvykle způsobuje vyhřezlá ploténka bolest v postiženém úseku páteře, která pacienta na tento zdravotní problém spolehlivě upozorní.

Pacienty nejčastěji trápí:

* Vyhřezlá ploténka v bederní páteři
* Vyhřezlá ploténka hrudní páteře
* Vyhřezlá krční ploténka

Nejproblematičtější je zcela jistě oblast bederní páteře. K vyklenutí ploténky a dalším deformacím dochází velmi často mezi 4. a 5. bederním obratlem nebo mezi 5. bederním obratlem a 1. křížovým obratlem.

Příčiny vyhřezlé ploténky

Vyhřeznutí meziobratlové ploténky souvisí s opotřebením páteře. Důvody, proč u některých lidí dojde k těmto zdravotním komplikacím, však nejsou v některých případech zcela jasné. Vliv na výhřez meziobratlové ploténky mohou mít tyto faktory:

Vyšší věk (klesá pružnost plotének)
Nadváha či obezita
Nedostatek tělesného pohybu
Genetické dispozice
Těžké manuální práce
Opakované nerovnoměrné zatěžování páteře
Nadměrná a nevhodná zátěž při sportu

Jaké má vyhřezlá ploténka příznaky?

Příznaky vyhřezlé ploténky souvisí vždy s místem, kde k výhřezu došlo. Typická je nepříjemná bolest zad vystřelující do jednotlivých končetin, kterou mohou doprovázet pocity brnění nebo mravenčení.

Čtěte také

Bolest se může dostavit náhle, což se označuje jako ústřel, nebo vzniká pozvolně a postupem času se zvětšuje.

Lékaře by měl pacient vyhledat ve chvíli, kdy pociťuje silné bolesti zad, projeví se u něj ztráta citlivosti a pohyblivosti končetin nebo snížená funkce svěračů. Aby neurolog správně určil, že jde o vyhřezlou ploténku, je třeba vyloučit jiné příčiny obtíží. K tomu slouží rentgenové vyšetření páteře, CT či magnetická rezonance.

Léčba vyhřezlé ploténky

Pokud se u pacienta potvrdí vyhřezlá ploténka, existuje několik možných řešení. K dispozici je konzervativní léčba, operace vyhřezlé ploténky, léčba laserem, speciální cvičení i další alternativní metody.

MUDr. Michal Bednář ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s MUDr. Michalem Bednářem, Ph.D. na téma výhřez meziobratlové ploténky si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související