Velikonoce si dosyta užijí zvířata, pracovníci i všichni návštěvníci Safari Parku Dvůr Králové

8. duben 2023 07:21

Safari Park Dvůr Králové pořádá na velikonoční pondělí ochutnávku jarních lahůdek. Nabídka platí jak pro vybrané druhy zvířat, tak i pro návštěvníky! Zelené klíčky z tamější klíčírny mají totiž tak vysokou výživovou hodnotu a kvalitu, že je lze zařadit i do lidského jídelníčku. 

Netradiční velikonoční pozvánku pro vás s mluvčím dvorského safari parku Michalem Šťastným připravila redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Safari Park Dvůr Králové krmí v zimě část zvířat čerstvě vypěstovanými klíčky a zelenými výhonky z pšenice a ječmene. Nahrazují a doplňují zejména zeleninu. Klíčky a výhonky si safari park sám pěstuje v zařízení, které se podobá laboratoři a je umístěné v lodním kontejneru, ze kterého denně sklidí kolem 120 kilogramů zelené hmoty.

Ta pak putuje v nejkratší možné době k hrošíkům, hrochům, impalám, primátům nebo například štětkounům.

Obilí klíčí při teplotě 19 až 22 stupňů Celsia při vlhkosti zhruba 70 procent, jeden pěstební cyklus od založení zrna po sklizeň trvá sedm dní.

Čtěte také

S produkcí zeleného krmení zoo počítá od podzimu do konce dubna. Pak už většina zvířat zamíří z teplých stájí zpět do zelených otevřených výběhů.

Za důležitou výhodu vypěstovaného krmení v laboratoři považuje jeho stabilní kvalitu a výživové hodnoty, což u nakupované zeleniny během roku ne vždy platí. Výhonky, jejichž produkce se obejde bez živného roztoku, substrátu a hnojení, krmí safari park i kuřata pro šelmy.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související