Zelené klíčky z „kosmické“ laboratoře. Nejzdravější potrava na jídelníčku dvorského safari parku

26. listopad 2022

Minule jsme si v Safari parku Dvůr Králové prohlédli zařízení nové zelené laboratoře. Ve stojanech tam na 192 plastových tácech roste i v této době nejzdravější potrava pro zvířata, jakou si umíme představit. Laboratoř je součástí zoo a tak se zelené kostky krmení „servírují“ zvířatům maximálně čerstvé.

O dalších výhodách této ve střední Evropě výjimečné novinky hovoří s vedoucí oddělení výživy dvorského safari parku Monikou Ptáčkovou redaktorka Dana Voňková.

Greentec, jak se pěstební laboratoř jmenuje, je velkým příspěvkem k trvalé snaze safari parku o udržitelný přístup veškerého provozu.

Čtěte také

Celou zimu si mohou vybraná zvířata v safari parku nově užívat nejčerstvější a nejvydatnější formu zeleného krmení ve své historii. Mikroklíčky s výhonky neboli microgreens, které jsou aktuálně hitem také v lidské kuchyni, jsou nejen mimořádně bohaté na živiny, ale také přináší velké úspory při nákupu krmení a jsou maximálně ohleduplné pro životní prostředí.

„Denně tu aktuálně sklízíme kolem 120 kilo zelené hmoty, která okamžitě míří k hrošíkům, hrochům, impalám, primátům, štětkounům a dalším vybraným zvířatům,“ popisuje vedoucí výživy zvířat safari parku Monika Ptáčková. Mikroklíčky, které jsou doslova nabité všemi prospěšnými látkami, nahrazují a doplňují v jídelníčku zvířat zejména zeleninu.

Klíčicí laboratoř jako kosmická loď

Dvanáct metrů dlouhá klíčicí laboratoř Greentec BHT Technology působí s nadsázkou jako kosmická loď. Podle jedné strany se táhne stěna s vanami plnými pšenice a ječmenu v různé fázi klíčení.

Po celou zimu tu panuje příjemných 19-22 stupňů celsia a zhruba 70procentní vlhkost vzduchu. Podmínky ideální pro rozvoj klíčků obilí.

Čtěte také

„Kvalita a výživové hodnoty prakticky všech druhů dostupné zeleniny v průběhu roku značně kolísá. Ve srovnání s tím jsou naše klíčky s výhonky naprosto stabilní. Máme tak perfektní kontrolu nad tím, co naše náročná zvířata žerou,“ doplňuje Monika Ptáčková.

Klíčení není přelomovou novinkou, jde o praxi známou mnoha chovatelům. Safari park je ale první zahradou ve středoevropském kontextu, která k němu přistoupila v podobném rozsahu. Po zabíhacím provozu nyní krmiváři safari parku přecházejí na ostrý provoz.

Zelené krmení budou produkovat asi do konce dubna, kdy většina zvířat zamíří z teplých stájí zpět do otevřených výběhů. Na podzim začne pěstění nanovo.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související