Vědci hlásí průlom v oblasti jaderné fúze. Lidstvo je opět o krok blíž na cestě k „čisté elektrárně“

17. prosinec 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Evropská kosmická agentura (ESA) vypustila do vesmíru meteorologickou družici MTG-I1 nové generace. Agentura uvádí, že tím zahájila novou éru předpovídání počasí. Družice je součástí systému tří satelitů, který bude poskytovat přesnější a rychlejší data. Obsahuje i přístroj na detekci blesků, což by mělo pomoci lépe předpovídat výskyt nebezpečných bouří. 

Čtěte také

O krok blíž k čisté výrobě energie. Vědci oficiálně potvrdili historický průlom v oblasti jaderné fúze. Americká národní laboratoř poprvé v pokusu získala více energie, než kolik do něj vložila. Vědcům z laboratoře Lawrence Livermora se podařilo pomocí výkonných laserů udržet žhavé plazma, to znamená hmotu o teplotě přes 150 milionů stupňů. Uvolnili z něj o 50 procent víc energie, než kolik bylo potřeba na „zapálení“ fúzní reakce.

Tým vědců z konsilia BioRescue vedeného Safari Parkem Dvůr Králové nad Labem vytvořil tzv. primordiální (prvotní) zárodečné buňky z kmenových buněk severního bílého nosorožce. Jsou předchůdkyněmi vajíček a spermií, uvedli zástupci Safari Parku Dvůr Králové. Označili to za významný krok k záchraně druhu, na němž mají zásluhu hlavně odborníci z univerzity v Ósace. Dosud se toho nikdy nepodařilo dosáhnout u tak velkých savců.

Čtěte také

Automatizované dalekohledy i modernizace kopule. Probereme letošní rok hvězdárny v Úpici na Trutnovsku. Rok 2022 byl úspěšný. Po letech se vrátili návštěvníci a především se podařilo zautomatizovat dalekohledy. A pustili se tam i do modernizace kopule. S ředitelem hvězdárny v Úpici Marcelem Bělíkem natáčel kolega Karel Sladký.

Archeologové při průzkumu trasy budoucí dálnice D35 v úseku Janov – Opatovec na Svitavsku našli středověké osídlení. V katastru Moravského Lačnova, dnešní části Svitav, byla doložena vesnice či dvorec ze 14. století. V současnosti po něm už ale není ani památky, uvedl vedoucí archeologického oddělení Východočeského muzea Tomáš Zavoral.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.