Ve vrchlabském zámeckém parku pracují motorové pily. Kácení ale předcházelo ošetření na 700 stromů

10. prosinec 2022 07:22

Vrchlabský zámecký park je neodmyslitelnou součástí centra města; přírodně krajinářskou podobu, si zachovává více než 150 let. V poslední době ale parková zeleň odolává extrémním klimatickým výkyvům a ve zvýšené míře houbovým chorobám, škůdcům i vandalismu některých návštěvníků.

Správě Krkonošského národního parku, správci zdejší zeleně, se po 20 letech od poslední rekonstrukce, podařilo získat potřebné finance na rozsáhlejší odbornou péči.

Čtěte také

Javor klen přímo na rozcestí v zámeckém parku ve Vrchlabí. Má kolem sebe takové zvláštní špalíky a ocelové lano. Proč?

„Tento strom má určitě přes 150 let a má dva stejně velké kmeny. Kdybychom tam tyto bezpečnostní vazby neinstalovali, mohlo by dojít k rozlomení stromu a ohrožení bezpečnosti osob. Ta frekvence osob je tady veliká,“ říká Jakub Fišera ze Správy Krkonošského národního parku.

„V průběhu celého léta zde profesionální arboristická firma prováděla ošetření vzrostlejších stromů, kterých je zhruba 700. Z nich 20 až 30 musíme pokácet. Ale v příštím roce dojde k výstavbě asi 30 nových, takže ty pokácené budou nahrazeny třeba zajímavými druhy, které tady v parku nemáme.

V tomto pařezu to ale nejsou letokruhy

Čtěte také

„Stojíme tady u jedné z nejstarších bříz. A vidíme na tom řezu pokročilou infekci dřevokazných hub. Je tu velká centrální dutina." To bude tedy velmi stará bříza. „Ano, může mít klidně i takových 70 let.“

A tady je dubové dřevo. To dá práci. „My tady v parku ponecháváme stromy v různém stavu pro netopýry a brouky. Takže tady máme také dubové torzo. Bohužel, došlo k jeho napadení hnilobou a v posledních dnech jsme pozorovali četné nové praskliny. Takže z bezpečnostních důvodů musí jít také k zemi.“

„Chlapi tady mají zabezpečený prostor, chodí tudy mnoho lidí. Potkali jsme i mateřské školky,“ říká Jakub Fišera.

Čtěte také

„Máme to vyvázané ve třech čtvrtinách torza a připojené na trojkladku, abychom měli lepší přenos síly a ten strom snadněji přetáhli tam, kam potřebujeme.“

Co bude vůbec s tímto dřevem? „Málokterý výřez tady má nějakou kvalitu. 99 procent dřeva, které je pokáceno a vznikne tady, je čistě jen palivo,“ dodává Jakub Fišera.

A veškerý klest se štěpkuje a vrací se všemi živinami pod ošetřené stromy ve vrchlabském zámeckém parku.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související