Vánoční hosté opouští Krkonoše a střídají je ti, co míří do našich nejvyšších hor oslavit konec roku

27. prosinec 2022 09:58

Hlavní sezóna začíná v horských střediscích v Krkonoších. Odjeli vánoční hosté a přijíždět začínají ti, kteří plánují nejen lyžovat, ale hlavně slavit Silvestr. Pro hotely je to jedno z nejnáročnějších, ale zároveň ekonomicky nejzajímavějších období. Jak jsou obsazené? To už je otázka pro reportérku Kateřinu Kohoutovou.

Čtěte také

Obsazenost je podle aktuálních čísel ubytovacích serverů a infocenter opravdu velká. Větší hotely, které nabízejí široké spektrum služeb, jsou téměř obsazeny už několik týdnů. Místa se ale na poslední chvíli dají sehnat. A to například v menších hotelech nebo je možné zkusit i apartmány, ale zájem lidí je opravdu velký.

I přesto, že v tento termín, tedy od Vánoc do Silvestra, hoteliéři nasadili opravdu vysoké ceny. Pobyty na horách tak přijdou teď o hodně dráž než v jiné termíny v zimním období.

Jak to vypadá v areálech, jaké jsou aktuální lyžařské podmínky?

Díky tomu, že provozovatelé areálů využili příhodných mrazivých dnů v první polovině prosince a zasněžovali svahy, tak je naštěstí ve většině lyžařských středisek sněhu dostatek.

Čtěte také

Dobrou zprávou také je, že v následujících dnech se má ochladit. Nejlepší podmínky pro milovníky zimních sportů jsou na svazích brzy ráno, kdy je terén pevný a kvalitní.

O vánočních svátcích nebyly sjezdovky nijak přeplněné, lidí zde mnoho nebylo. Ale dá se předpokládat, že už dnešním dnem začnou počty turistů stoupat. Je to také už znát na hlavních dopravních tazích do Krkonoš, kde automobilů postupně přibývá.

Svahy se tedy pravděpodobně brzy zaplní lidmi a proto také horská služba apeluje na všechny lyžaře a snowboardisty, aby byli opatrní a hlavně ohleduplní. Aby se tak předešlo nejrůznějším komplikacím nebo nehodám.

Jak budou vypadat oslavy konce roku na horách? Chystají se nějaké speciální programy a akce?

Čtěte také

Poslední prosincový den označují hoteliéři doslova za top den celého roku. Velká horská střediska se zaplní turisty, kteří si přijíždějí užít oslavy naplno. Například ve Špindlerově Mlýně žije trvale zhruba tisícovka obyvatel, ale koncem roku jejich počet několikanásobně vzroste.

Velké hotely se dostatečně předzásobují, nabídnou různé originální a speciální menu, drahé alkoholy a exotické pokrmy. Přichystány jsou také speciální silvestrovské programy plné zábavy nebo klaunských vystoupení a veselí.

Správa Krkonošského národního parku ale varuje před pořádáním ohňostrojů, které je právě v oblasti národní přírodní památky zcela zakázáno.

Spustit audio

Související