Krkonoše se plní turisty a policie posiluje v našich nejvyšších horách hlídky. Na co se zaměří?

27. prosinec 2021 09:08

Trutnovská policie zvyšuje kontroly v Krkonoších. Důvodem je nárůst počtu turistů ve střediscích na konci roku. Lidé si přijíždí hlavně zalyžovat nebo oslavit konec roku. Na jaká místa se policisté teď zaměří? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Policisté se budou soustředit v prvé řadě na příjezdové silnice a bude je zajímat zejména to, jestli mají řidiči povinnou zimní výbavu v úsecích, kde platí dopravní značka vyžadující tohle povinné vybavení vozidla.

Dohlížet a kontrolovat budou také parkování. Tedy na to, jestli turisté nenechávají svá auta stát na místech, kde nemají co dělat, tedy podél silnice nebo na soukromých parkovištích.

A policisty budou samozřejmě zajímat také samotné lyžařské areály, které se teď zaplňují turisty. Soustředit se budou na to, jestli mají lidé svá lyžařská vybavení pod dohledem nebo jestli na svazích hor nepopíjejí alkohol.

Čtěte také

Samozřejmě navštíví také uzavřené prostory, kde se musí nosit roušky a respirátory.

Co turisté na horách nejvíc podceňují?

Podle policistů je největší problémem to, že si turisté dostatečně nehlídají své lyže a snowboardy ve chvíli, kdy si jdou například pro jídlo nebo zakoupit jízdenky. Nechávají své vybavení bez dohledu a tím nahrávají případným zlodějům.

Problémy jsou ale také s neuzamčenými střešními boxy na automobilech.

Čtěte také

Blíží se konec roku, spousta lidí na horách oslaví Silvestr. Jak právě na to se policisté připravují?

Poslední dny roku jsou tradičně ve znamení velkých oslav. I když platí momentálně určitá protiepidemická opatření, tak lidí na horách bude poměrně dost a policisté se prý zaměří zejména na konzumaci alkoholu.

Posílí proto hlídky na silnicích i v samotných areálech a to nejen na konci roku, ale také v prvních dnech nového roku, kdy budou turisté hory opouštět a vracet se domů.

Spustit audio

Související