Dopravní policisté se na Rychnovsku vydali na pátrání po přetížených kamionech a rozdávali pokuty

27. listopad 2019 10:44

Dopravní policisté mají za sebou na Rychnovsku další kontroly dodržování maximální povolené hmotnosti kamionů. V poslední době se zaměřují třeba na několik mostů na silnici mezi Týništěm nad Orlicí a Albrechticemi, u kterých silničáři nedávno kvůli jejich technickému stavu snížili nosnost. Tentokrát se hlídky ale vydaly i na nedalekou silnici I/11. 

Čtěte také

Přestože jsou podle statistik rok od roku řidiči disciplinovanější a počet těchto přestupků klesá, tentokrát dostala pokutu většina kontrolovaných.

„Kolega právě v Česticích zastavil soupravu nákladního vozidla s přívěsem a chystá se provést kontrolu tohoto vozidla. Momentálně ho odklání do místa, kde máme nainstalovány váhy," popisuje šéf rychnovské dopravní policie Rudolf Petřík. Sedíme v policejní Octavii v civilním provedení, která dohlíží na celou akci, a vydáváme se na nedalekou benzínovou pumpu, kde mobilní váhy momentálně stojí. Řidiči na ně postupně najíždějí jednotlivými nápravami.

Samotné vážení je hotové za chviličku

Ale protože je s vážením spojena řada administrativních úkonů, zdrží se řidiči na místě i přes půl hodiny. A tak rychnovská dopravní policie stihla za dopoledne zvážit šest kamionů - čtyři z nich neprošly.

Vážení kamionů u Miličína

Přitom podle policejní mluvčí Aleny Kacálkové v posledních letech množství podobných přestupků klesá.
„V porovnání, například před takovými pěti lety máme těch přestupců jistě méně."

Čtěte také

Řidičům v pomyslném souboji s policisty možná nahrávají i moderní technologie. Sotva se někde hlídka objeví, letí informace do světa různými kanály. A policisté to vnímají, říká Alena Kacálková.
„V době sociálních sítí ta informace probíhá samozřejmě velice rychle. Je spousta skupin, kde se řidiči informují. Často je to správně a dobře, protože informují například o tom, že je někde nějaká překážka nebo dopravní nehoda. Ale upozorňují se i na to, když máme někde hlídky. Takže my potom na to musíme reagovat."

Často se teď podle Rudolfa Petříka budou řidiči s hlídkami potkávat třeba na silnici od Týniště nad Orlicí směrem na Albrechtice, kde před nedávnem došlo k novému omezení nosnosti hned několika mostů.
„Zkouškami se došlo k tomu, že jsou ty mosty laicky řečeno v havarijním stavu. Musela být snížena jejich tonáž aby byly vytlačeny z toho prostoru dopravním značením další vozidla, která mají tlak na nápravu větší než pět tun. A došlo i ke změně autobusových linek, byly upraveny jízdní řády."

I tam policisté tentokrát přistihli hříšníka. Provinilcům hrozí vysoká pokuta až 15 tisíc korun na místě a další až půlmiliónová sankce i pro provozovatele kamiónu ve správním řízení.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související