Jaký je recept na přetížené kamiony?

11. prosinec 2014

Policisté se opět zaměřili na přetížená nákladní auta. Při kontrolách je posílají na mobilní váhy. Ty ukazují, že nadměrně naložených aut je stále dost. Ubylo ale například těch, která se svým nákladem míří s cukrovou řepou do cukrovarů.

Řidičský průkaz, osvědčení k vozidlu, zelenou kartu, pane řidiči, vystupte si, provedeme dechovou zkoušku! Policisté na frekventované silnici v Hradci Králové vytipovávají nákladní auta a zastavují je. Zajímá je jediné - váha jejich nákladu. "Co to vezete, odkud a kam? Tušíte jaká váha může být toho dřeva?" ptají se policisté řidiče. "Dvě tři tuny, víc tam toho není", zní odpověď.

Tento řidič skutečně přetížený není a proto může pokračovat dál. Za chvíli Kamil Beran z centra služeb pro bezpečnostní dopravu posílá na váhu dalšího řidiče nákladního auta.

Nejvíc přetížená auta jsou podle šéfa dopravní policie v Královéhradeckém kraji Petra Duška ta, která převážejí sypký materiál nebo dřevo. Váhu někteří řidiči překročí opravdu o dost: "Kamení, písek, dřevo. Byla vozidla, která byla těžší o 10 tun".

Vážení kamionu mobilní váhou

"Od začátku roku jsme kontrolovali 380 vozidel, z toho v 91 procentech bylo zaznamenáno překročení váhy", opřesňuje Jan Čížkovský z krajské policie a dodává, že teď se policisté zaměřují hlavně na vážení nákladních aut, která vozí z polí do cukrovarů řepu. A právě počet těchto přetížených aut podstatně klesl: "Bylo zjištěno pouhých pět drobných porušení zákona v podobě špatného rozložení nákladu".

"V letošním roce máme hlášeno minimální přetížení kamionů", říká Josef Světlík, ředitel cukrovaru v Českém Meziříčí. Zavedl totiž praktickou věc. Řidiči, kteří přivezou přetížený náklad ho nedostanou zaplacený celý, jako tomu bylo dřív.

"Řidiči zaplatíme jen tonáž, kterou má uvedenou v technickém průkaze. To znamená, že pokud řidič své vozidlo přetíží, jde to k jeho tíži a náklad navíc mu nezaplatíme", dodává Josef Světlík.

Pokud policisté zastaví řidiče, který má přetížený náklad, dostane pokutu a navíc nesmí v jízdě pokračovat.

Čtěte také


Zvětšit mapu
Spustit audio