Horská střediska v Krkonoších jsou na Silvestra téměř vyprodaná

31. prosinec 2013

Kvůli oslavám Silvestra přijely do Krkonoš tisíce lidí. I když sněhové podmínky nejsou ideální, ubytovatelé zatím nezaznamenali stornování rezervací ve větší míře. Teploty se v Krkonoších drží nad nulou, sjezdovky jsou ale ve všech větších střediscích upravené.

Sníh už se teď v Krkonoších drží pouze ve vyšších polohách, sjezdovky jsou však zasněžené a i na běžecké tratě se dá vyrazit – třeba v okolí Černé hory nebo Horních Míseček.

Letos se ale místo lyžování přijeli lidé do Krkonoš hlavně procházet. To si pochvalují především majitelé restaurací u vycházkových tras. Ani ostatní provozovatelé hotelů, pensionů nebo sjezdovek kvůli špatným sněhovým podmínkám nestrádají. Strávit konec roku v Krkonoších je tradice, a tak je sezona v plném proudu.

Zájem turistů o předsilvestrovské Krkonoše potvrzují i ubytovatelé. Špindlerův Mlýn je obsazený téměř na sto procent, devadesátiprocentní obsazenost hlásí i Janské Lázně a Pec pod Sněžkou.

Mění se ale pomalu složení turistů. Zatímco přes Vánoce zůstávají doma Češi, na Silvestra zase odjíždějí domů Holanďané. „Přes Silvestra je to asi jako každý rok: Češi, Němci, Poláci,“ uvádí Eva Lorencová z infocentra v Peci pod Sněžkou.

Sehnat v Krkonoších ubytování na Silvestra je ještě možné. Míst je ale málo, a tak je pravděpodobné, že lidé neseženou ubytování přesně na požadovaném místě a v požadovaném standardu.

autor: Hana Novotná
Spustit audio