Vánočka podle paní Mirky Teichmanové

Sobotní vaření tentokrát zavoní skořicí, vanilkou, hřebíčkem a možná i rumem. Chcete si připomenout atmosféru staročeských Vánoc? Ochutnat tradiční pochoutky? Připomenout zvyky, na které už jsme zapomněli? Pokud ano - udělejte si čas v sobotu 19. prosince 2015 a příjeďte za námi do Třebechovic pod Orebem - na Betlémské trhy.

Zdena Kabourková spolu s Mirkou Teichmanovou nám připomenou na čem si pochutnávali naši předkové.

Málokdo ví, že první cukroví bylo ze sušeného ovoce a s vysokým obsahem medu.

Dozvíme se i to, že lidé pekli vánoční cukroví nejen z důvodu mlsání, ale mělo i tajemnou schopnost, která mohla ochránit dům, rodinu i domácí zvěř před temnými silami.

Vánoční cukroví je obestřeno řadou pověr a rituálů.

I o tom si budeme povídat a navíc poradíme jak si udělat rychlou výbornou vánočku. která dlouho vydrží vláčná a chutná.

Co budete dnes na vánočku podle paní Mirky Teichmanové potřebovat:

500 g hladké mouky
150 g másla
150 g cukru
2 vejce
1 tvaroh
1 vanilkový cukr
5 lžic mléka
prášek do pečiva
lžíce rumu
špetka soli
rozinky
sekané mandle

Vánočka patří na vánoční stůl

Postup:
Utřeme máslo, cukr a vejce. Postupně přidáváme tvaroh, vanilkový cukr, mléko a rum. Vše důkladně třeme.
Do vzniklé hmoty postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Do hotové směsi přidáme rozinky (můžeme i sekané mandle).

Slavný Proboštův betlém v Třebechovicích pod Orebem odborníci rozebírají na kousky

Přijďte si užít také atmosféru staročeských Vánoc na Masarykově náměstí v Třebechovicích pod Orebem v sobotu od 9:00 do 16:00 hodin.

Připraven je pro vás bohatý kulturní program, živý betlém a desítky řemeslných stánků. Po celou dobu konání trhů bude otevřeno a volně přístupno Třebechovické muzeum betlémů.

Atmosféra Vánočních trhů v Hradci Králové

Letošní podoba Proboštova betléma bude opět netradiční.

Máte jedinečnou možnost nahlédnout spolu s restaurátory do dřevěného srdce mechanismu světově známého betlému.

To vše v sobotu 19. prosince 2015 od jedenácti do dvanácti hodin. Už teď se na vás těší Zdena Kabourková.

autor: Zdeňka Kabourková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?