Vakcinolog Beran: Předchozí očkovací látky vytvářely antigen až v organismu, Novavax ho tam přináší

5. duben 2022

Novavax je proteinová vakcína proti covidu-19, která obsahuje v laboratoři vyrobený spike protein. Na stejném principu se vyrábějí desítky let očkovací látky například proti žloutence či chřipce. Vakcíny se aplikují dvěma dávkami v odstupu 21 dní. Jaké jsou rozdíly proti předchozím vakcínám? Jedná se o metodu spolehlivější a účinnější? Má méně vedlejších účinků?

Epidemiolog prof. MUDr. Jiří Beran CSc. hovoří v naší radioporadně na téma: nový typ proteinové vakcíny - Novavax.

Reakce na Novavax jsou trošku menší. Mám na mysli případnou horečku, třesavku, bolest svalů, bolest kloubů a pocit na zvracení.
Prof. MUDr. Jiří Beran CSc., epidemiolog a vakcinolog

V celé České republice pokračuje očkování novou vakcínou proti covidu-19 od společnosti Novavax. Zatím se zdá, že zájem je menší, než se očekávalo a zároveň kolem této vakcíny koluje spousta otázek. V čem jsou hlavní rozdíly oproti předchozím látkám?

Čtěte také

Ten rozdíl je naprosto zásadní v tom, že předchozí dva typy očkovacích látek, ať už to byla očkovací látka s obsahem messengerové ribonukleové kyseliny nebo očkovací látka na základě vektoru, kterým byl virus, jenž přináší genetickou informaci do lidského organismu, tak tyto předchozí očkovací látky vytvářely antigen přímo v lidském organismu.

Kdežto vakcína od společnosti Novavax vytváří antigen mimo organismus na produkčních liniích tkáňových kultur, kde se vytváří ten celý spike protein a ten se potom čistí a přidává se do očkovací látky společně s adjuvantním prostředkem. To je látka, která zvyšuje kvalitu očkovací látky a kvalitu imunitní odpovědi.

Čtěte také

Tady je to založeno na výtažku z mydlokoru tupolistého a proto potom stačí opravdu malé množství očkovací látky a imunitní odpověď po dvou dávkách s rozestupem tří týdnů je velmi vysoká.

Čili abych to shrnul, tak předchozí očkovací látky se snažily vytvářet antigen v lidském organismu, tato očkovací látka antigen do organismu přináší.

Dá se tedy říct, že by měla být tím pádem tato vakcína bezpečnější a měla by být také účinnější?

Čtěte také

Účinnost této očkovací látky je v tuto chvíli prokázána přes 90 procent, čili je vysoká. My jsme v minulosti pracovali s vakcínami, které obsahovaly zmíněný výtažek mydlokoru tupolistého, což je adjuvantní prostředek vytvářející mohutnou imunitní odpověď.

Dokonce pokud byl použit v očkovací látce proti žloutence typu B, tak tam stačila na plnou imunizaci jen jedna dávka. Je to adjuvantní prostředek, který je také použit ve vakcíně proti malárii, čili dá se předpokládat, že imunitní odpověď bude trvat velmi dlouho a že by lidi, kteří se nechají takto očkovat, měla velmi dobře chránit.

Jak je to s vedlejšími účinky u vakcíny Novavax?

Čtěte také

Řekl bych, že vedlejší účinky, v porovnání s těmi předchozími dvěma vakcínami, jsou o trošičku nižší. Přibližně porovnatelná je bolestivost v místě vpichu a zarudnutí kůže. Ale počty celkových reakcí jsou trošičku menší. Mám na mysli případnou horečku, třesavku, bolest svalů, bolest kloubů a pocit na zvracení. Tyto reakce jsou menší.

Pro koho je tedy tato vakcína vhodná?

Vakcína Novavax je v tuto chvíli registrovaná v Evropské unii, potažmo tedy v České republice, pro osoby osmnáctileté a starší. Samozřejmě výrobce uváděl a provádí klinické studie také u dětí, ale pro děti tato očkovací látka zatím není zaregistrována.

Jana Kudyvejsová a Jiří Beran ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s prof. MUDr. Jiřím Beranem, CSc. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související