Václav Souček: Sekérečka

Dělat si legraci z archeologického artefaktu nesmírné hodnoty? Ale kdeže… Vzácná „moravská“ sekera zdobená stříbrem byla nalezena u nás ve východních Čechách, odborníci soudí, že pochází z 9. století našeho letopočtu.

Sekera ne za dva zlatý, ale nevyčíslitelné hodnoty. To je artefakt z 9. století zdobený stříbrem

Archeologové Muzea východních Čech v Hradci Králové hlásí neobvyklý nález tauzované sekery z raného středověku

Archeologové Muzea východních Čech v Hradci Králové informují o neobvyklém nálezu sekery z raného středověku.

Škoda, že se nezachoval onen celek z období vyššího správního útvaru, takzvané Velké Moravy - to je to dotěrné zlehčení, jaké se nabízí; byla, nebo nebyla moravská sekera zaťata do českého futra?

Před několika dekádami prohlásili recesisti okolo trampské skupiny Hop Trop objevem podobně vzácné hodnoty basistu Mirka Vondru; coby protipól dokumentu „Matice slovenská“ ho překřtili přezdívkou „Šroub český“.

Kéž by podobným metrem humoru uměli naši potomci měřit i dnešním „sekerám“ dotací, kvotací, nálezů, a dokumentů.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Pozitivní emoce

    Pravidelná dávka pozitivních emocí umí divy. V tom ohledu je nenahraditelným zdrojem divadlo - a sláva všem předplatitelům, kteří si pravidelnou dávku emocí mohou dopřávat.

  • Václav Souček: Prvky civilní obrany

    Zpráva z tohoto týdne: stát Florida čeká, až nový zákon podepíše guvernér - a od té doby by mohli učitelé na Floridě nosit do práce střelnou zbraň. Jiný kraj, jiné mravy.

  • Václav Souček: Vadí - nevadí

    Máme za sebou noc planoucích ohňů a první májový den měsíce lásky, kalendářem značený též coby Svátek práce. A také výročí přijetí do svazku Evropské unie.