Václav Souček: Renonc

Od doby vyšetřovací komise pro události 17. listopadu provází veškeré podobné komise patřičná dávka nedůvěry veřejnosti. O listopadu vznikla publikace Václava Bartušky, výstižně nazvaná  „Polojasno“. Aktuální komisionální šetření Poslanecké sněmovny vyneslo zprávu zhola nenovou o tom, že „při privatizaci majetku státu došlo k řadě excesů, chyb, i zločinů“… najděte si, a počtěte si.

O škodách v miliardách a křivdách na občanech se není třeba šířit, je to píseň obehraná, která především zní v uších lidem na Ostravsku. V kauze OKD se už zřejmě nedá nic dělat, jak ujišťují právní expertízy; otázkou zůstává, jestli se něco dělat dalo.

OKD Darkov

Letitá prodlení a odklady neodbytně zůstávají k diskuzi, stejně jako deklarativní, jmenovité žaloby sněmovní komisí podané. Lepší než nic, nebo opět nula od nuly pojde?

Když zasedli ke stolu slovutní mariášníci mého mládí, museli vzít na vědomí nepsaná, leč platná pravidla hry. Naprosto nemilosrdně za jejich porušení, tedy za „renonc“ platil viník všem, kdo byli ve hře. Bez právních analýz a bez prodlení.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.