Václav Souček: Osobní názor

Tiše doutná po do-volbě nových senátorů spor o Jaroslava Kuberu. Líbil by se v křesle předsedy horní komory Parlamentu prezidentu Zemanovi, jenž má ovšem obligátně osobní výhrady vůči komukoliv a čemukoliv. 

Většině těžce zkoušených voličů, jakož i většině těžce zkoušených nevolících by nejspíš rovněž vyhovoval, coby rozumný představitel pravicové politiky; dost možná by se na jeho funkci shodla i většina ostražitých politologů.

Jaroslav Kubera se předlouho prezentuje trefnými osobními názory, které nemusí být dvakrát po chuti těm reprezentantům pravice, které navzdory své menší tělesné výšce značně převyšuje.

Osobní názory jsou však věc zapeklitá. Tiskové oddělení Kanceláře veřejného ochránce práv vydalo prohlášení, že veškerá vyjádření JUDr Stanislava Křečka například k manželství stejnopohlavních párů, instanbulské úmluvě, a podobně, spadají do části agendy, kterou mu aktuální ředitelka tohoto úřadu nesvěřila - a tudíž nechť jsou tato vyjádření považována výhradně za osobní názory JUDr Křečka.

Taková drobná distanc; ale jako byste podali čertovi kropáč.

autoři: Milan Baják , VS
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.