Václav Souček: Odchody

Pár slov na rozloučenou není příjemná záležitost, zvlášť, jde-li o souputníky. Kácí se v našem, a nemůže za to kůrovec.

V sedmasedmdesáti odešel do věčných lovišť Honza Vyčítal, muž dvou výrazných talentů, prostořeký kreslíř a báječný vypravěč, pokud můžeme jeho textařskou úrodu vázat do těchto dvou slov. Neměl to v posledních letech nejlehčí se zdravím, maličko zmorousovatěl, ale co si budeme povídat - pokročilý věk má nárok na svoje vrtochy.

Čtěte také

Stejně tak ale uměl rozsvítit náladu jak pětistovku žárovku. Zůstaly písničky, které budou hrát ještě dvě generace, a až nebudou Zelenáči, budou party, které budou hrát Vyčítalovy kousky stejně věrohodně.

Proto na chvíli úkrok do jiné nálady: na duben se chystá ještě jeden slavný odchod, tentokrát rovnou z pódia; Spirituál Q uzavírá své dlouholeté působení celou sérií koncertů v Lucerně.

Dr. Tichota nezůstal nic dlužen svému uvážlivému intelektu a na otázku, které období činnosti souboru považuje za nejúspěšnější odpověděl, že prvních šedesát let.

Tak má vypadat ohlášený odchod, který nikdy odchodem nebude. Což se týká i Honzy Vyčítala.

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.