Václav Souček: Jeden každý

Co všechno znamenala ta zaplněná Letná? Jen varování, nebo předzvěst další dějinné události? Ani jedno, ani druhé nesnese srovnání s listopadem 89, ale se zlou se potáže, kdo podobnou masovost podcení. 

Protichůdných aspektů všeho druhu sice obnáší takový protest víc než dost, ale mávnout nad tím blahosklonně rukou není v ničím zájmu, jakákoliv zpupnost nad takovou demonstrací je přes čáru. Mohlo, a hlavně mělo by to stačit jednou, nikoliv „třikrát - a dost".

Demonstrace na Letenské pláni 23, června 2019

Má-li špatné spaní i jeden každý plebejec se svým souborem existenčních starostí, měli by se mít na pozoru i ti na odpovědných postech. Ostatně jeden každý předseda čehosi - pokud toho dožije - bude jednou expředsedou, ministr exministrem, premiér expremiérem, prezident exprezidentem.

V roce 1991 vydalo královéhradecké nakladatelství KRUH knihu Vladimíra Kadlece s lehce výstražným titulem „Podivné konce našich prezidentů"; můžete se poohlédnout po antikvariátech.
Nebo si pusťte památeční písničku semaforské dvojičky Paleček-Janík s akustickou konstantou „Navěky tu přeci nejsi".

autoři: Václav Souček , baj
Spustit audio

Související

  • Václav Souček: Zástupci a zástupy

    Špičkový fotbalový komentátor Ladislav Škorpil usnadnil početným a pohodlnějším zástupům oprávněných voličů práci. Vysčítal pro ně, a předložil stručné porovnatelné údaje.

  • Václav Souček: Včely a lidé

    Škoda, že nemáme včely s jejich způsobem existence každodenně na očích. Dvakrát škoda, že devastujeme včelstva jak na běžícím pásu polnohospodářskou chemií.

  • Václav Souček: Svalnatá slova

    Na první kouknutí to vypadá, že je u nás politikum kde co. Sněžení přičteme vinu za odstoupení ministra dopravy, děvče spustí protesty proti devastaci životního prostředí.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.