V Tlapíkárně, novém domku volnočasového centra Déčko v Náchodě, se děti naučí, jak funguje příroda

5. červen 2022 07:38

Volnočasové centrum Déčko v Náchodě otevřelo nové prostory pro děti. Přírodovědné a technické učebny a chovatelská stanice vznikly v místě bývalých stájí továrníka Bartoně pod jeho historickou vilou. Jde o moderní domek, kterému už teď všichni říkají Tlapíkárna.

Vešli jsme do místnosti plné kotců nebo respektive jedna její stěna je nimi zastavěna. A uvnitř nich jsou živá zvířata.

Čtěte také

Ředitelka náchodského Déčka Kateřina Hübschová otevírá jednu klec. „To jsou naše činčilí holky.“

Ale činčily zde nejsou jediné. Zvířat je tady poměrně hodně. „Jsou to zvířátka, která tráví celý rok s našimi dětmi. Ony se o ně učí starat a některé děti si nemohou mít zvířátko doma, protože mají třeba alergického rodiče nebo sourozence. Takže tady u nás mají možnost mít své vlastní zvířátko.

Při našem povídání se současně jdeme podívat do dalších prostor. „Ano, jsme v takové všeobecně technické učebně. Máme tady chytrou tabuli a ono bručení, které je možná slyšet, tak to je zvuk našich 3D tiskáren. A máme zde připravenu i robotiku pro děti.

Volnočasové centrum Déčko v Náchodě otevřelo nové prostory pro děti

Koukám, že tiskárna právě frčí. Stojí za ní Lada Šretrová. Copak se tam teď děje? „Tiskne se buldog, taková placička. Jen zatím na ukázku.

Čtěte také

A co plánujete v budoucnosti tisknout? „Určitě výtisky, které si vytvoří děti samy. A budeme mít také tábor, takže chceme tisknout i na táboře. Nějaké městečko nebo akvárko. Ještě uvidíme.

Tlapíkárnou nás doprovází také Sabina Kulhánková. A já už se dívám na druhou stranu, protože tam to vypadá, že je nějaká dílna. „Máme možnost rozvinout se v oblasti, kterou jsme zatím v Déčku úplně neměli. A to jsou kroužky pro kutily. V Tlapíkárně pro to vzniklo skvělé zázemí.

Náchodské Déčko má novou „tlapíkárnu“

„Máme tady na to technické vybavení. A pozvu nás ještě nahoru, na střechu samotné Tlapíkárny. Tam vznikla taková netradiční střecha, která je osázená více než tisícem druhů bylin. Pojďte se s námi tam podívat.

Čtěte také

Takže jdeme na střechu. „Okolo Tlapíku také pokračuje možnost pro Déčko vypěstovat si vlastní zeleninu. Děti tak mají možnost kromě chovu zvířátek se mnohé naučit o životním cyklu. Mají možnost pro ta zvířátka vypěstovat zeleninu, i sami pro sebe si něco zobnout.

„Budeme se také snažit zapojit včelařský svaz, aby si opravdu děti uvědomovaly, kde a jak se berou potraviny a jak vlastně v přírodě fungujeme.

Tlapíkárna bude v Náchodě fungovat během letních prázdnin pro příměstské tábory. Naplno se potom spustí její provoz od září.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související